Belvíz a Kis-Balaton térségben, árad a Zala, riogat a Principális

bele2Ismét a korábban kritikusnak mondott 210 centiméteren a Principális és sok a víz a Kiskanizsa déli részét átszelő, körbevevő árkokban is. A csatorna melletti kertekben ismét megjelent a talajvíz. Az elmúlt napok esőzései nyomán az októberben lassan, de folyamatosan apadó Princi vízszintje 2 nap alatt 1 méterrel emelkedett. A Vízügyi Igazgatóság honlapja ezzel együtt sem jelez védekezést indokoló szintet. Ennek oka az lehet, hogy a vízszint még így sem éri el a gát tetejét, illetve, hogy a az előrejelzés szerint szombattól már csapadék nélküli időre, s ezzel együtt a vízszint csökkenésére lehet számítani.

beleMásodfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el az esőzések miatt a Kis-Balaton térségében. Keszthely és Hévíz környékén 150 hektárnyi terület – erdő, rét, legelő – áll víz alatt, a belvíz a lakott épületeket nem veszélyezteti. A belvízzel elöntött területekről naponta 107 ezer köbméter vizet szivattyúznak át. A helyszínen a vízügyi szakemberek folyamatos figyelőszolgálatot látnak el, tisztítják a csatornákat, hogy az uszadék ne okozzon gondokat. – tájékoztatta a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság ügyeletese pénteken az MTI-t.

Intenzíven árad a Zala, a folyó vízszintje 2-2,5 métert emelkedett. Szimandel Dezső a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság védelemvezető-helyettes közölte: a Zala vízszintje Zalalövőnél szerdán 329 centiméteren tetőzött. Csütörtökön Zalaegerszegen 288 centiméteres vízállást mértek, Zalabéren pénteken várható a tetőzés. Az árhullám előreláthatólag vasárnap érkezik Zalaapáti térségébe, a hidrológusok becslései alapján valószínűsíthető, hogy a folyónak ezen a szakaszán akkor másodfokú árvízvédelmi készültséget kell elrendelni.

 A Mura folyó 327 centiméteres vízállással tetőzött szerda este Muraszerdahelynél. A vízügyi szakemberek szerint a folyó csütörtök délután Letenyénél tetőzik, de a vízszint várhatóan nem fogja elérni az elsőfokú árvízvédelmi készültség szintjét. Az érintett szakaszokon a vízügyi műszaki irányítók és a gátőrök folyamatos figyelőszolgálatot látnak el.