A belvíz a Nagykanizsa-Balatonszentgyörgy vasúti töltés szilárdságát is veszélyeztetheti

Harmadfokú belvízvédelmi készültség mellett dolgoznak a szivattyúk csütörtök óta a Zala folyó jobb és bal partján a Kis-Balaton térségében, ahol 43 hektár mezőgazdasági területet borít a belvíz – tájékoztatta a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság pénteken az MTI-t.

P1260359Az elmúlt hetek csapadékos időjárása és a Zalán levonult több kisebb árhullám hatására már február 10-e óta folyamatos a belvízi védekezés e térségben. Telítettek a csatornák és az árkok, illetve a közeli területek, míg a Balatonszentgyörgy és Nagykanizsa közötti vasútvonalak mentén lévő árkokban a magas vízszint a töltés szilárdságát is veszélyeztetheti.

A Kis-Balatonnál négy belvízvédelmi szakaszon folyik a védekezés, összesen 43 szivattyú üzemel, illetve mobil szivattyúk beállítása is szükségessé vált. A Zala jobb és bal parti belvízvédelmi szakaszán csütörtök reggel harmadfokú készültséget rendeltek el, ezen a szakaszokon éjjel-nappal folyamatos a szivattyúzás, átlagban harminc ember vesz részt a védekezésben. A védekezés térképét it nézheti meg: http://www.vizugy.hu/index.php?init=belviz

Mezőgazdasági területek állnak víz alatt, lakóházak nincsenek veszélyben, de az elöntött területek nagysága 43 hektár. A vízügyi igazgatóság az elmúlt tíz nap alatt több mint 1,6 millió köbméter vizet emelt át, csak csütörtökön 247 ezer köbméter vizet szivattyúztak ki az elöntött területekről.

A Kis-Balaton Déli szakaszhoz tartozó 25 négyzetkilométeres területen másod-, a Keszthely-hévízi 51 hektáros védelmi szakaszon elsőfokú védekezés van érvényben. A védekezési skála négy fokozatú, a legmagasabb a III. fokozat utáni „Rendkívüli védekezés”.