Bolhapiac – kellenek még parkolók?

Az elmúlt hetekben, amikor többször foglalkoztunk a vasárnapi bolhapiac – szerintünk örömteli – fejlődésével, az igénybe vehető terület növekedésével, több jelzést is kapott a 8800.hu szerkesztősége: ha minden parkolót elfoglalnak az árusok, hol lehet majd parkolni? Látszólag jó kérdés, de jogosságáról egyáltalán nem vagyok meggyőződve. Magyarázatként érdemes egy kicsit visszamenni az időben, s végiggondolni, hogyan is jött létre anno a Lomi?

 beleVolt egyszer valaki, aki észrevette, hogy vasárnaponként üresen tátong a csarnok és a mögötte lévő parkoló. S mert egyébként lelkes híve és látogatója volt a máshol található bolhapiacoknak, előállt ötletével: legyen Kanizsán is ilyen. A kezdeményezés szerencsére megértésre talált, s először csak a csarnok üres elárusító pultjait, majd fokozatosan a parkolót is elfoglalták az árusok. Azaz az egész ötlet a hét egy napján üresen álló csarnokra és parkolójára épült. De ez a parkoló a hétköznapokon máig is bőven elegendő helyet biztosít! Hogy vasárnapokként nincs hol megállni? Nos ez nem igaz. Egyrészt ott a szomszédos Pláza parkoló (igaz, itt fizetni kell), másrészt alig néhány percnyi távolságra (Zrínyi utca, Vasember ház udvar, Erzsébet tér) van bőven megállásra alkalmas hely. Akit érdekel ez a lassan 20 ezer (!) négyzetméternyi látványosság, (hogy ebből mit lehetne még kihozni, ez is megérne egy misét) annak nem gond, hogy egy kicsit sétáljon. Ami pedig a csarnok kereskedőinek panaszát illeti, hogy tudniillik a klasszikus piac vevőinek nincs hol megállniuk, s ezért máshová mennek vásárolni, gondoljanak a következőre: ha nem lenne a lomi, nekik sem lenne okuk vasárnaponként kinyitni, s a vevők sem mennének le a csarnokba. Azaz az ócskapiac hozott nekik – volt, aki ezt idejekorán felfedezte, mások csak később ébredtek fel – egy ajándék napot, ráadásul olyan léptékben, amikor a forgalom akár többszöröse is lehet a hétköznapinak.

De a lényeg: heti egy nap zsúfoltság miatt meggyőződésem, hogy nem szabad a csarnok környékén új parkolók építésére gondolni, főleg nem közpénzből. De ha valaki saját pénzen, saját területen ezt megteszi, mert ebben lát üzletet, ám tegye. Hisz az egész az üzletről szól, s az üzlet akkor jó, ha mindenki megtalálja rajta számítását, még akkor is, ha ezért egy keveset gyalogolni kell.