Csendes küzdelem a Lomi vásározóiért és a helypénzért

Néhány hete megírtuk, az olvasók, illetve a lelkes vasárnapi ócskapiac látogatók pedig megtapasztalhatták, majd duplájára nőtt a régióban is egyedülálló léptékű vasárnapi ócskapiac területe azzal, hogy a Király utca és a Vásárcsarnok parkolója közötti területen egy vállalkozó további kirakódó helyeket alakított ki. Erről szóló írásunk itt: http://www.8800.hu/aktualis/majd-duplajara-nott-az-vasarnapi-ocskapiac-terulete/

P1340012Hogy erre reagálásként-e, azt nem tudni, de tény, ezen a héten az önkormányzat soron kívüli ülésen dönt a vásárok és piacok rendjéről szóló rendelete módosításáról, s ennek lényege, hogy a jövőben a jelenleg ideiglenes parkolóként – de karácsony előtt például fenyővásár helyeként – működő, a csarnok északkeleti sarkánál lévő, körbekerített murvás-mészköves területen is lehet majd vasárnaponként kirakodókat fogadni.

A felismerés ugyanaz, mint a vállalkozó esetében, azaz, hogy egyre több a vásározó.

De ahogy a vállalkozónál, úgy az önkormányzat esetében is van a dologban egy kis csavar. A vállalkozó eleve úgy indított, hogy aláígért a csarnoki, bitumenes parkolói áraknak, ezzel próbálta meg átcsalogatni az eladókat.

Az önkormányzat rendelete pedig arról szól, hogy az új helyen – tekintettel a kevésbé komfortos kialakításra – a terület bérleti díja fele annyi lesz, mint a nagy parkolóban. Ráadásul a városi területre bejelentkezők még azt az előny is élvezhetik, hogy aki a vállalkozó által üzemeltetett vásártérre igyekszik, el sem tudja kerülni az önkormányzat újonnan kijelölt területét, ott megy el mellette.

Tovább bővül tehát a Lomi, tovább épül a város egyik spontán alakuló állandó jelegű idegenforgalmi attrakciója. Ez jó. De ez azzal is jár, hogy aki nem reggel, hanem délelőtt megy ki válogatni a ki tudja honnan összeszedett holmik között, jobb, ha autójával valahol távolabb keres parkolót, mert a Csarnok környékén nem igen talál. De végül is néhány „kincsért” megéri egy kis séta is.