Bringások figyelem! Jön a fokozott ellenőrzés!

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság fokozottan ellenőrzi a bicikliseket, emellett az alábbi jó tanácsokkal látják el azokat, akik rendszeresen kerékpároznak, vagy alkalmanként ülnek fel biciklijükre.

Elindulást minden esetben karjelzéssel jelezni kell.

Haladás során az úttesten az út- és forgalmi viszonyoknak megfelelően a lehetséges mértékben jobbra tartva kell közlekedni.

 Kikerülés, és előzés esetén minden esetben körültekintés után jelezni kell az irányváltoztatási szándékot.

 A kanyarodási szándékot minden esetben jelezni kell! Majd az útburkolati jelek által meghatározott forgalmi sávba, útburkolati jelek hiányában jobbra kanyarodás esetén az úttest jobb szélére, balra kanyarodás esetén az úttest felezővonala mellé egyirányú utcában az úttest bal széle mellé kell besorolni..

Másik útra mindig jobbra kis ívben, balra pedig nagy ívben kell kanyarodni, úgy hogy a kanyarodás után az úttest menetirány szerinti jobb oldalán maradjunk.

 Tilos főútvonalon 12. életévét be nem töltött gyermekeknek kerékpározni!

Kerékpársávról vagy lakott területen kívül a főútvonalról balra bekanyarodni illetve megfordulni továbbá  kerékpárútról a vele párhuzamos útra balra bekanyarodni  nem szabad. Ilyenkor le kell szállni a kerékpárról és gyalogokra vonatkozó szabályok figyelembe vételével kell áttolni a kerékpárt az úton.

Az útpadkán csak akkor kerékpározzunk, ha az alkalmas rá. Forgalmas utakon figyelni kell arra, hogy a kerékpáros mellett elhaladó tehergépjárművek menetszele esetleg feldöntheti a kerekezőt.

Elindulás előtt kötelező ellenőrizni a kerékpár kormány, fék és világítóberendezéseinek működését valamint a gumiabroncsok állapotát.

 A KRESZ által előírt kerékpártartozékok:

 fehér színű első lámpa

 vörös színű hátsó lámpa

 vörös színű hátsó prizma

 két, egymástól független fék

 csengő

 borostyán sárga színű küllőprizma legalább az első keréken

 fényvisszaverő ruházat (lakott területen kívül éjszaka, vagy rossz látási viszonyok között)

 

A kötelező felszereléseken kívül ajánlott a térd és könyökvédő, bukósisak, illetve a fényvisszaverő eszközök.