Csend van

bele2Észrevették? Vagy nem tűnt fel senkinek, hogy kettő és fél év után ismét csend van a városban, és lehet közlekedni? Eltűntek a munkagépek, nem kell kerülgetni a gödröket, nincsenek lezárva utcák. Nincsenek tengelytörő ideiglenes útburkolatok, nincs sártenger és nincs bosszúság. Megyünk, amerre s amikor csak akarunk. Az utak simák, az útburkolati jelek újak, s többnyire a csatornafedelek környékét is rendbe tették. Szóval ismét rend van.

Ha nehezen is, de kibírtuk.

Vannak persze furcsa megoldások, mint a Sugár út elejének hullámzó járdái, vagy a Rozgonyi utcai lassítók, melyek közül a Sugár út sarkon lévőt már a héten javítani kellett, s mely okoz majd még gondokat, de végül is most rend van. Csak az itt-ott elmaradt építési anyag – például a Vár úti vasúti átjárónál – árulkodik, hogy nehéz, ideget próbára tevő időszakon vagyunk túl.

beleArról most nem érdemes meditálni, hogy a minőséggel kapcsolatos menet közbeni aggodalmak mennyire voltak jogosak. Az első tél sok mindenre választ ad majd, a víz alul és felül is nagy úr. Most élvezzük a csendet, élvezzük, hogy lehet közlekedni. De azért ne kényelmesedjünk el. Ha minden igaz, jövőre kezdődik egy újabb forduló. A Fő út Erzsébet tér –  Eötvös tér közötti szakaszának, az Eötvös térnek a felújítása azt jelenti, hogy a jelenleginél sokkal nagyobb terhelést kap majd például a most rendbe tett Zrínyi és Rozgonyi utca. Az lesz majd az igazi próba, akkor dől el, hogy kinek volt igaza.