Csomag Indiából a szülővárosnak

Csomagot kapni jó. Abban mindig van valami titokzatosság. Hát, ha még a csomag a világ másik végéről érkezik!

Nagykanizsa most a világ másik végéről kapott csomagot. Olyan küldeményt, melynek igazi feladója már több mint 10 éve nincs közöttünk. Brunner Erzsébet 2001-ben halt meg, az ő és édesanyja, Sass Brunner Erzsébet hagyatéka 1987-től több részlet érkezett meg szülővárosukba. Alkotásaik után most már a Brunner Erzsébet személyes tárgyai is a Thúry György Múzeum –a vidéki múzeumokhoz mérten egyébként sem szegényes – gyűjteményét gyarapítják.

0028-sass-a talalkozasAmikor vasárnap délelőtt Cseresnyés Péter polgármester és Kőfalvi Csilla muzeológus maszkba, fehér kesztyűbe „öltözve” hozzáláttak a pakkok felbontásának, egy majd 30 évvel ezelőtti esemény sor jutott eszembe. A KÖGÁZ hőlégballonosai 1984-ben Indiában indultak egy versenyen, s ez volt az alkalom, amikor a csapat tagjai meglátogatták Brunner Erzsébetet, vitték a szülőváros üdvözletét. Már soha nem fog kiderülni, de lehet, hogy ez volt az a helyzet, amikor az Indiában rendkívüli tiszteletnek örvendő művésznőben megfogant a gondolat: édesanyja és saját életművének egy részét Nagykanizsára hagyja, szülővárosának adományozza. Tény: hosszas, 3 éves előkészítés után 1987 nyarán érkezett meg Indiából a Sass Brunner – Brunner hagyaték, illetve adomány első része. 0029-sass-brubber1A méretes faládát az akkori Városi Tanács vezetői, Mózes Pál és Zsoldos Ferenc, dr. Horváth László múzeumigazgató közreműködésével, hatalmas feszítővassal, pajzerrel nyitották fel, s a gondosan becsomagolt képeket először mutatták meg a kanizsai napfénynek. Úgy emlékszem, akkor csak a Városi Televízió kamerája rögzítette a különleges eseményt. Vasárnap féltucatnyi vaku villogott, amikor az adomány, hagyaték utolsó tételei is szemünk elé kerülhettek.  Milyen jó lenne, ha előkerülhetne az a régi video. Így lenne most kerek ez a történet.

Megjött Indiából az utolsó csomag. Meg(vissza)hozta egy több mint 80 éve elvándorolt család apró ereklyéit. Ruhák, könyvek, kitüntetések, festőállvány, s talán ugyanaz az utazóláda, mellyel annak idején, 1929-ben Sass Brunner Erzsébet és Brunner Erzsébet útnak indult. Visszajött a bőrönd, visszahozta Kanizsára két varázslatos nő emlékét a misztikus, távoli Indiából.