Csónakázó tó – valami elindul

Kaja-kenu és kerékpár. Ez a kettő már biztosnak tűnik, illetve az, hogy e két sport kedvelői a jövőben már számolhatnak vele: a kanizsai Csónakázó tavon és környékén szívesen látott vendégek lesznek, s a sportágak űzésének minőségi feltételeivel találkoznak.

P1240160Még decemberben kapott nyilvánosságot, hogy a Magyar Kajak-Kenu Szövetség a jövőben a sportág kiemelt bázisaként számol Kanizsával, ami azt jelenti, hogy komoly forrásokat mozgósítanak a technikai feltételek javítására. Hogy így alakulhatott, abban egészen biztosan szerepe van a múlt év tavaszától Kanizsán edzősködő Sári Sándornak, akinek a nevéhez olimpiai, világ-, és Európa bajnokok felkészítése kötődik.

Egy másik, eddig Kanizsán kevésbé ismert sportág is új otthonra találhat a tó környékén, ez pedig a terep kerékpározás. A terv alapja egy uniós fejlesztés, melynek keretén belül két horvát és két magyar város (Kapronca, Csáktornya, Nagykanizsa és Zalakaros) között közel 300 kilométeres kerékpárút hálózat épül ki. Ennek egyik csomópontja lesz a Csónakázó tónál, s itt egy, az ígéretek szerint világversenyek rendezésére is alkalmas hegyikerékpár-pályát alakítanak ki. Az extrém pálya 4-5 kilométer, míg az egyszerűbb megközelítően 10 kilométeres lenne. Építésüket tavasszal kezdenék, avatásukra a nyár folyamán nemzetközi versenyt szerveznének.

Mindezek mellett arra is van esély, hogy belátható időn belül a mostaninál barátságosabb kép fogadja majd azokat, akik felkeresik a tó környékét. A 61-es elkerülő út félbe maradt építkezése most lehangoló látványt nyújt. Talán idén ez a történet is véget ér.