Darazsak, méhek – csak óvatosan!

mehraj_2_20140523_1258609328Néhány napja az Attila u. 12. sz. társasháznál, hogy az első lépcsőház előtti nyírfán egy méhcsalád telepedett meg. A méhek veszélyt jelentettek a környéken közlekedő gyalogosokra, illetve szomszédos óvoda szabadban játszó gyermekeire. A 6,5 m magasban lévő méhraj eltávolításáról a Via Kanizsa által megbízott szakvállalkozó gondoskodott.

Ez az eset is igazolja, indokolt a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hétvégén közzétett felhívását:

„ Közeledik a legmelegebb évszakunk a nyár, ezért egyre több szabadidős tevékenységet, családi programot tervezünk a szabadban. Minden ilyen program előtt készüljünk fel a természetben rejlő veszélyforrásokra.

Az egyik legjelentősebbek a méhek, darazsak támadásai, csípései. Ezek a rovarok általában saját védelmük érdekében támadnak emberre, amit úgy lehet megelőzni, ha elkerüljük a fészküket és a lehető legkevésbé ingereljük őket. Gondoskodjunk arról is, hogy ne hagyjunk szabadon cukros, édes ételt, italt, ugyanis ezek kifejezetten vonzzák a rovarokat és észrevétlenül is a szájüregbe juthatnak, ott csípést, heves allergén reakciókat válthatnak ki.

Figyeljünk ruházatunkra is, kerüljük a rikító színű, virágmintára emlékeztető öltözetet, mert ez is veszélyforrást rejt magában.

Abban az esetben, ha lakóépületben, műhelyben találkoznánk az említett rovarokkal nagyobb számban, akkor se próbáljuk meg eltávolítani. Minden esetben hívjunk szakembert a munkavégzéshez. Az eltávolítás alapvetően nem a katasztrófavédelem feladata, erre minden megyében szakképzett személyzet van, akik megfelelő védőfelszerelésekkel és eszközökkel végrehajtják a méhek, darazsak irtását, áthelyezését. A tűzoltók csak abban az esetben vonulnak ilyen helyszínre, ha életveszély is fönnáll.”

 

Nagykanizsai szakemberek elérhetőségei:

 

Sárec Tamás            06 20/504-78-92

 

Hajmás Krisztián    06 30/ 474 0787

 

Hajmás Antal           06 30/ 226 3602

(fotók: VIA Kanizsa ZRT )