Principális – még nincs vége

A hétvégén az előzetes előrejelzéseknek megfelelően 258 centiméteren tetőzött a csatorna vízszintje, majd lassú apadásnak indult, hétfőn kora este 255 centimétert mutatott a vízállásjelző.

bele2Az épített nyúlgátra a védekezésben részt vevők ma még egy sor homokzsákot helyeztek el a hét közepére várható csapadék miatt, megelőző intézkedésként. A szivattyú működtetése továbbra is folyamatos lesz a héten és a hidrometeorológiai előrejelzések alapján döntenek a szakemberek a további beavatkozásokról.

A védekezési munkálatok az elkövetkező héten is folyamatosan zajlanak. A rekord vízmagasságnál a mentett oldalon is jelentős belvíz jelent meg, de az elkészített védmű szilárdan és stabilan ellenáll a vízoszlopnak.

beleMegelőző intézkedésként a Pivári utcában négy melléképületet védenek homokzsákok, ezeket a belvíz még nem érte el. A Pivári utcából a Principális csatornába befolyó csapadékvíz-elvezető árkot még csütörtökön eltömedékelték homokzsákokkal, azóta az árokból a Vízügy szivattyújával közmunkások kezelésében szakaszosan szivattyúzást hajtanak végre. Két homokzsák-rakó helyen homokot és zsákot, valamint kéziszerszámokat tartanak készenlétben az azonnali beavatkozások érdekében. Továbbá egy teherautót és két homlokrakodó munkagépet tart készenlétben Nagykanizsa város (Via Kanizsa ZRt.) azonnali riaszthatósággal. A hét végén ügyeletes parancsnoki szolgálatot látott el a katasztrófavédelem, hogy az esetleges állampolgári bejelentésekre minél gyorsabban tudjanak reagálni és beavatkozni a megfelelő erővel, eszközökkel.

Az előrejelzések szerint lakóépületek várhatóan továbbra sem kerülnek veszélybe, de számos épület pincéjében megjelent már a belvíz. A hét során azoknál a lakóingatlanoknál ahol az esetlegesen tovább emelkedő vízszint ezt indokolja további védekezési munkák is szükségessé válhatnak.