Egy kanizsai formáció is versenyez az Írószövetség zenei pályázatának döntőjében

Öt fiatalokból álló formáció versenyez szombaton a Magyar Írószövetség Szavakban lobog című pályázatának nyilvános zenei döntőjében a budapesti Kossuth Klubban.

A szervezet 2016-ban három kategóriában (irodalom, képzőművészet, zene) írt ki pályázatot fiatal művészeknek az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából. A kezdeményezés célja a forradalom szellemiségének és költészetének a népszerűsítése volt.

A dalszerzői pályázat olyan pop-rock együtteseknek szólt, amelyeknek legalább egy tagja nem töltötte be 18. életévét. Vagy saját, 1956-os tematikájú dallal lehetett pályázni, vagy az előre meghirdetett versek valamelyikének megzenésítésével.

A felhívásra 14 zenekar jelentkezett, a beérkezett dalokat a szakmai zsűri 2016 decemberében bírálta el. Öt formáció – a nagykanizsai Aczél Testvérek (Nagykanizsai Műszaki Szakképzési Centrum) a halászteleki Horizont, a szerencsi JennBenn Trió, a pécsi Kultúrmadzag és a The Four Keys – jutott tovább a nyilvános döntőbe, ahol a Honfi Imre Olivér és a Keleti András zenészekből, valamint Szentmártoni János, az Írószövetség elnökéből álló zsűri élőben is meghallgatja a zenei produkciókat, majd eredményt hirdet.

Az első két helyezett jutalma négy, valamint két dal felvételére elég ajándék stúdióidő lesz, emellett hangszervásárlási utalványokat és irodalmi könyvcsomagokat is nyerhetnek a döntősök, akiket többek között irodalmi szempontból is értékelhető dalszövegeik, eredetiségük és érzékenységük miatt választott ki a zsűri – áll a szervezet tájékoztatásában.