Egy ünnep, amit nem sodort el a politika – Költészet Napja Nagykanizsán

József Attila születésnapja 1964 óta ünnep, a vers ünnepe. beleEbből az alkalomból minden évben irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal és versenyekkel tisztelegnek a magyar líra előtt. Ezt az alkalmat pénteken a kanizsai iskolákban is külön műsorral köszöntötték. Így volt ez a Dr. Mező Ferenc – Thúry György Gimnázium és Szakképző Iskola Székhelyintézményében is, ahol az óra közti szünetekben József Attila verseket olvastak fel a Mezős Irodalmi Kör tagjai.

bele2A Péterfy Iskolában a felsős osztályokban a tanárok valamennyi tanórájukat kedvenc versük elmondásával indították, az alsósok közös ünnepségén József Attila versei mellett a tanév során tanult költeményeket mondták, énekelték el a diákok.

Szombaton délután a kiskanizsai Móricz Zsigmond Művelődési Házban rendeznek „Principarti Élménypartit”, ahol szintén a versek lesznek középpontban. A program szervezői az alábbi gondolatokkal invitálják az érdeklődőket a 16 órakor kezdőd, s ingyenesen látogatható rendezvényre: „Mert verset látsz a gyermeked szemében, mosolyában, könnyeiben; költemény édesanyád minden kedves szava, érintése; egymásra rímelnek nagymamád, nagypapád mozdulatai a szüleidével, s ezeket véled látni gyermekeid mozdulataiban is.

Ezek is versek, csak a költők mindezt szavakba foglalva varázsolják költeményekké – MI PEDIG IDÉZZÜK ŐKET, AHOGY FELIDÉZZÜK A MI HÉTKÖZNAPI EMBERI „VERSEINKET” IS OLY SOKSZOR.”

20140726-pékpali mosolyA költészet napjához kapcsolódva április 13-án hétfőn a Halis István Városi Könyvtárban immár második alakalommal kerül megrendezésre a Pék Pál szavalóverseny az egykori kanizsai költő-tanár tiszteletére.