Részben az önkormányzat finanszírozná a kanizsai csecsemők rotavírus elleni oltását

A jövőben nem a méhnyakrák, hanem a csecsemőket veszélyeztető rotavírus elleni oltásokat támogatná a kanizsai önkormányzat.

A csütörtöki közgyűlésen a képviselők elé kerülő javaslat szerint, mivel már országos kampányt szerveznek a 14. életévüket betöltött lányok méhnyakrák elleni oltására, nem szükséges a város még 2010-ben hozott ilyen témájú rendeletének fenntartása.

Ugyanakkor indokolt lenne, hogy a ma még központilag nem támogatott, a csecsemőket veszélyeztető rotavírus elleni védekezés minél szélesebb körű elterjesztése. Ez a hasmenéssel, hányással járó kór, amellyel 5 éves koráig szinte kivétel nélkül minden gyermek megfertőződik, a leggyakoribb a gyermekkori megbetegedések között. Minél fiatalabb a baba, annál nehezebb a folyadékpótlás, és a hirtelen folyadékvesztés (hányás, hasmenés akár naponta 8-20 alkalommal!) már néhány órán belül kiszáradáshoz vezethet.

A betegség megelőzésének egyetlen igazán hatásos módja a védőoltás, amely országban ezt már bevezették, ott 90-100 százalékos a védelem. A védőoltás fájdalommentesen, szájon át adható, a teljes védettség kialakulásához 3 adagot kell beadni. A vakcina nem olcsó, egy darab ára 11.700 forint. A kanizsai önkormányzat a szükséges háromból kettőnek az árát vállalná át. Ha valamennyi kanizsai csecsemő – 2015-ben 351 fő – megkapná, az valamivel több, mint 8 millió forint költséget jelentene a városnak. De az előterjesztés készítői úgy kalkulálnak, hogy ebben a támogatási formában, azaz hogy a költségek egyharmadát a szülőnek kell állnia, megközelítően 60 százalékos „átoltottsággal” lehet kalkulálni, ennek költségvonzata nem éri el az 5 millió forintot.