Fémdetektoros kapu és csomagvizsgáló berendezés a Nagykanizsai Járásbíróságon

Az Országos Bírósági Hivatal által indított, a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával, valamint a Nagykanizsai Önkormányzat támogatásával megvalósuló „Biztonságnövelő” projekt keretében  korszerű fémdetektoros kaput és csomagvizsgáló berendezést helyeztek el a Nagykanizsai Járásbíróságon.

Nagykanizsa_JB_belepteto_rendszer (1)Zala megyében már csak a Nagykanizsai Járásbíróságon nem volt megoldva a biztonságos beléptetés, ám néhány héten belül a Nagykanizsai Önkormányzattal közös épületben működő dél-zalai bíróságon is üzembe helyezik azt a beléptető fémkereső kaput, amelyen minden, a bíróságra érkező, illetve az önkormányzatnál ügyeit intéző állampolgár köteles lesz áthaladni.  (A csomagokat egy futószalagra helyezve vizsgálják át.) Amennyiben a biztonsági szolgálat munkatársai tiltott tárgyat találnak, azt elveszik, és távozáskor – ha tartása nem ütközik jogszabályba – visszaadják.

A szakképzett személyzet működtette biztonsági rendszerre már nagy szükség volt Nagykanizsán, hiszen itt eddig nem volt lehetőség megfelelő biztonsági ellenőrzésre. Bár a tárgyalótermekben vészhívó működik, s kamera pásztázza a tereket, az épületbe lépéskor az állampolgárok eddig nem estek át ellenőrzésen. Így fordulhatott elő korábban például, hogy a tárgyalás közben egy fegyver esett ki a vádlott zsebéből, vagy hogy késsel ”felszerelkezve” érkeztek az ügyfelek a bíróságra.

Ahogy dr. Beznicza Árpád sajtószóvivő közleményében olvasható: s „Biztonságnövelő” projekt keretében üzembe helyezett beléptető eszközök hozzájárulnak, hogy kiszűrhetőek legyenek az ügyfelek által a bíróságokra, illetve Nagykanizsa esetében az önkormányzathoz bevinni szándékozott ”tiltott” tárgyak. Ez nem csak az ott dolgozóknak, hanem az ide érkező jogkövető állampolgároknak is nagyfokú biztonságérzetet jelenthet: az intézkedés tehát nem az ügyfelek ellen, hanem az ügyfelekért van.