Festetics-bútorok kerültek vissza a keszthelyi kastélyba

Többségében a budapesti Iparművészeti Múzeum raktárában őrzött, egykor a Festetics-család tulajdonában lévő bútorok kerültek vissza a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumba – jelentette be csütörtökön Halász János a Balaton-parti városban tartott sajtótájékoztatón.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára elmondta: miután tavaly az állam a kastélyból mintegy 70 műtárgyat, többségében bútorokat visszaszolgáltatott jogos tulajdonosának, a Sigray-családnak, gondoskodni kellett a pótlásukról. Így merült fel az a lehetőség, hogy az ország más közgyűjteményeiben őrzött, egykor a Festeticsek birtokában lévő bútorokat szállítsák vissza Keszthelyre.

Festetics-bútorok kerültek vissza a keszthelyi kastélybaElső lépéseként öt, nem Festetics-tulajdonú, de az enteriőrbe illő bútor érkezett Keszthelyre, majd öt olyan, amelyik valaha a család birtokában volt.

  Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum ügyvezető igazgatója az MTI kérdésére elmondta: az eddig már Keszthelyre került öt-öt bútor mellett várhatóan még további 15 érkezik, ezek közül ötnek már elkezdődött a restaurálása.

Kardos Laura, a kastély közgyűjteményi vezetője arról beszélt, hogy tartós letét formájában kerültek Keszthelyre a nagyrészt a 19. századból származó, többnyire rokokó és klasszicista stílusú bútorok. Ezek valószínűleg brit és francia készítők remekei, amelyeket II. Festetics Tasziló skót felesége, Mary Hamilton hozott Magyarországra hozományként, és jó pár ma is európai ritkaságnak számít.

Példaként említette, hogy egy empire karosszék eddig a nagytétényi múzeumban állt, egy neorokokó írószekrény éppen az Emmi egyik irodájában kapott helyet. A most Keszthelyre került berendezési tárgyak között van egy kínai jeleneteket ábrázoló intarziás sarokszekrény, egy klasszicista komód és egy szintén klasszicista írószekrény is.

(Fotók: MTI/Varga György)