Filmes örömök – Gráner József 3D-s filmjeire Kínában is kíváncsiak

Hobbiként indult, aztán lassan egyre több lett belőle. Rengeteg idő, utazás, munka, az eredmény pedig hét film, melyeket az egész országban vetítettek már, sőt. Úgy tűnik, a kanizsai Gráner József 3D-és filmjeit hamarosan Kínában is láthatja a közönség.

– A kanizsaiak elsősorban a vállalkozásáról ismerhetik, hiszen régóta fagylaltgépeket gyárt, forgalmaz. A háromdimenziós fotózásról jó darabig nem sokat tudtak.

Ez így van. Régóta fotóztam már, ezekből lettek aztán 3D-s diaképek, amiket kiállításokon láthatott a közönség. Tulajdonképpen ezt fejlesztettem tovább: mi lenne, ha az álló képből mozgókép, videó készülne! A vállalkozásomban is jelen van az elektronika, így a 3D-és kivitelezés sem állt távol tőlem. Végül három évvel ezelőtt készült el az első ilyen jellegű filmem, a Csodálatos Univerzum címmel.

– Milyen volt a fogadtatás?

hazank a3– Ez a film a Planetáriumnak készült, ám amikor egy „mozis” ismerősöm megnézte, felvetette, hogy érdemes lenne máshol is vetíteni. Azóta több mint 30-40 moziban láthatták országszerte. Csak egy példa: a szombathelyi moziból megkaptam a 2011-es vetítési listát. Eszerint abban az évben 197 filmet vetítettek – ebbe minden műfaj, még a művészfilm is beletartozik –ebből első helyezett lettem, tehát nagysikerű amerikai mozifilmeket is sikerült magam mögé utasítani. Nemrég az egyik zalakarosi hotel vezetője keresett meg. Berendeztünk egy mozitermet, ott is vetítik a filmjeimet. Ezek valóban sikerélményt és további motivációt adnak

– Gondolom az külön öröm, hogy most Kínába is meghívást kapott.

– Nagyon örülök, és izgatottan várom. Megkeresett a nemrég nyílt Pekingi Magyar Kulturális Központ vezetője. Hallottak rólam, a filmjeimről, és szeretnék, ha náluk is levetíteném a „Magyar várak és kastélyok” című korábbi, valamint az új filmemet. Örömmel mondtam igent a megkeresésre, nagyon izgalmas lesz.

– Nem drága hobbi ez? Mindent egyedül csinál.

– Nem olyan drága, mint azt a laikus ember gondolná. Ahhoz képest, hogy ez egy film, néhány millió forintról van szó, számítógép, kamera, kell hozzá, de készítettem hozzá egy kameraforgatót, távirányítót. Az tény, hogy a 3D-és projektor, vetítő és egyéb eszközök nem olcsók. Ezeket mind saját költségből fedezem. Ami fárasztó és sokba kerül az az utazás, mert minden helyszínre el kell menni felvételeket készíteni. Teljesen egyedül dolgozom, tehát a hang- és képvágást és az egyéb számítógép előtti munkákat is én csinálom. Próbálok olyan témájú filmeket kitalálni, melyek kicsiknek és nagyoknak egyaránt érdekes lehet, általános témák, amiket három dimenzióba senki nem dolgozott fel eddig.

– Mit lehet tudni az új filmről?

 A végső munkálatokat végzem. Ez Magyarországról szól, „Hazánk 3D-ben” lesz a címe. A tervek szerint februártól lesz megtekinthető. Néhány hete kerestem meg a Hevesi Sándor Művelődési Központ vezetőségét. Kinéztünk egy helyet, ahol 50 embert le lehet ültetni, ugyanis szeretnénk berendezni egy mozi termet, tehát otthagynám a projektorokat, a számítógépet, és ami még kell. Így, ha egy iskola, vagy osztály bejelentkezik, odamennek a gyerekek, és bármikor  megtudják nézni. Mivel lokálpatrióta vagyok, és fontos számomra Nagykanizsa, az új film első vetítése is ott lesz – természetesen ingyen.

– A család hogyan viseli a filmezéssel járó állandó utazást, munkát?

– Megszokták, mivel a vállalkozásom is állandó utazgatással jár immár több mint húsz éve. A sikereimre meg természetesen büszkék és velem együtt örülnek.

Gráner József filmjeit itt is elérhetők:

http://www.youtube.com/watch?v=KyvEQajLAXY

http://www.youtube.com/watch?v=kWuwzQjI3MM