Gímszarvasbika vadászat Zalában – 12 kilogramm feletti trófeasúlyok – szakszerűtlen kilövések

Zala megyében 493 gímszarvasbikát mutattak be hatósági trófeabírálaton a szarvasbőgés idején – tájékoztatta a megyei kormányhivatal osztályvezetője hétfőn az MTI-t.

Lázár Attila elmondta: hat példány trófeasúlya haladta meg a 12 kilogrammot. A legnagyobb, 13,29 kilogramm trófeasúlyú gímszarvasbikát Pókaszepetk környékén lőtték ki. A 12 kilogramm trófeasúlyt meghaladó kilövések fele azonban szakszerűtlen volt, mert 12 éves kor alatti, nem golyóérett példányok kerültek puskavégre.

A vadászati felügyelő aggasztónak nevezte, hogy az elejtett bikák átlagéletkora – így az átlagsúlya is – évről évre csökken. A gímszarvasbikák 12-13 éves korukra 14-15 kilogrammos trófeát is növeszthetnek, de ezek a példányok hiányoznak a zalai erdőkből.

 Lázár Attila szerint a nem érett példányok kilövését szankciókkal, hatósági eszközökkel lehet csak megakadályozni. A vadgazdálkodók célja, hogy a jó képességű bikák elérhessék az idősebb kort, ez egyben az egészséges állomány kialakulásának egyik feltétele – hangsúlyozta. 

Beszélt arról is, hogy a szakszerűtlen elejtések, a fiatal példányok kilövése jelentős bevételkieséssel jár. Az ősz eleji vadászatok meghatározzák a gazdasági évet, a vadászterületek éves bevételének jelentős része ugyanis a gímszarvasbika-vadászat eredményétől függ. A társaságok az elmúlt évet 126 millió forint nyereséggel zárták Zala megyében. Az 52 vadászterület vadgazdálkodási jelentése alapján a tavalyi árbevétel meghaladta az 1,67 milliárd forintot, ebből 716 millió forint a bérkilövések bevételéből származott.

A zalai erdőkben legnagyobb számban osztrák, német és olasz nimródok vettek részt a vadászatokon. (MTI)