Kevesebb takarmányra lesz szükség a zalai erdőkben, de az enyhe tél megnehezíti a társas vadászatokat

Az enyhe tél miatt a nagyvadak etetésére az idén valószínűleg kevesebb takarmányra lesz szükség, az állomány várhatóan jó kondícióban vészeli át a telet Zala megyében, az időjárás viszont megnehezíti a társas nagyvad vadászatokat, ezért csökkenhet a társaságok bevétele – mondta a Zala Megyei Kormányhivatal vadászati osztályvezetője szerdán az MTI-nek.

Lázár Attila szerint a hideg időszak nagy próbatétel, szelekciós tényező a vadállomány számára. A téli erdőben az állatok kevés táplálékot találnak, ezért a vadgazdálkodók már jó előre felkészültek a téli etetésre.

SAMSUNG DIGIMAX A503A tervek szerint a zalai vadászterületeken a 2014-2015-ös vadászati évben mintegy 4 ezer tonna szemes takarmányt, 400 tonna szálas takarmányt, 2,5 ezer tonna lédús takarmányt szállítanak az etetőkbe, és 34 tonna táp felhasználására számítanak.

A téli etetésre szánt takarmány nagy részét a termelőktől vásárolják meg, de mintegy 1360 hektárnyi területen a vadgazdálkodók is termesztenek takarmányt – ismertette a vadászati osztályvezető. Lázár Attila szerint az enyhe tél miatt az idén a tervezettnél várhatóan kevesebb takarmányra lesz szükség Zalában, a társaságok vadászatból származó bevétele viszont valószínűleg csökken. Általában a zord, hideg időszakokban a nagyvad az etetők köré koncentrálódik, az idén viszont az enyhébb idő miatt szétszéled a vadászterületen, ami megnehezíti a társas nagyvad vadászatokat, és valószínűleg az éves kilövési tervek is kisebb mértékben teljesülnek – mondta.

  A 2014-2015-ös vadászati évben mintegy 6 ezer gímszarvas, 11 ezer vaddisznó elejtését és 5,5 ezer őz kilövését hagyták jóvá.

Zala megyében 314 ezer hektár a vadgazdálkodásra alkalmas terület. Az 52 vadászterület éves árbevétele a 2013-2014-es vadászati évben elérte az 1,568 milliárd forintot, a kiadások összege 1,51 milliárd forintot tett ki. A vadászati év mintegy 58 millió forint nyereséggel zárult.

(Fotó: vadaszat.net)