Ha lesz rá pénz, felújítják az I. világháborús parcellát

A kanizsai temetőben 1928-ban alakították ki azt a parcellát, melyben közel ezer, nagyobb részt a városunkban (Ligetvárosban) működött hadikórházban elhunyt katona nyugszik. Az egységes formájú műkő síremlékek között áll az 1940-ben emelt 6 méter magas obeliszk, Mankovics István helyi építési vállalkozó alkotása. A sírkertet időről-időre rendbe teszik, a sírköveket megtisztítják arra vállalkozók, de az összkép így is egyre lehangolóbb.

p1460280Ezen a helyzeten szeretne változtatni egy pályázati lehetőség kihasználásával a város önkormányzata. A Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumának pályázata keretében az elhanyagolt, vagy forráshiány miatt nem megfelelően gondozott I. világháborús hadisírok, emlékművek karbantartására, felújítására lehet támogatást kérni. A segítség nem kis léptékű, hisz egy-egy sír rendbetételére 100 ezer, míg az emlékmű felújítására 1 millió forint kérhető.

Ennek megfelelően a kanizsai önkormányzat mai ülésén tárgyalandó anyagban a város 1 milliót kérne az emlékmű felújítására, közel 24 milliót az 1002 sírkő felületi tisztítására és gránit fedlapok elhelyezésére, illetve a kimozdult sírkövek helyreállítására. További félmilliót igényelne az egykor ismeretlen okból a temető bejáratához elhelyezett 23 katonai sírkő visszahelyezésére, végül 6 milliót a központi emlékműhöz vezető és azt körüljáró sétány térkővel burkolása.