Ha Önökön múlna, a Török-kút az Erzsébet tér északi részére kerülne

Hétfőn délben lezárult a Török-kút elhelyezésével kapcsolatban indított nyereményes, semmiféle értelemben nem reprezentatív voksolás. Összesen 126-an gondolták úgy, hogy elküldik szavazatukat. P1260543Közülük a legtöbben, 78-an gondolják azt, hogy a kútnak az Erzsébet tér északi részében, a Magyar utcai elágazás és a Szentháromság szobor közötti területen lenne a legjobb helye. A Centrál szálloda előtti területen 24-en, míg a Kinizsi-Rozgonyi utcák találkozásánál lévő kis téren 17-en látnák szívesen a város egyik legrégebbi köztéri alkotását. Voltak, akik külön véleményüknek adtak hangot (ezért nem egyezik a leadott voksok száma a különböző javasolt területekre leadott szavazatok számával). Volt, aki a Szentháromság szobor korábbi helyén, a Kossuth téren látná szívesen, egy a jelenleginél rendezettebb környezetben a kutat. Néhányan azt szeretnék, ha a Török-kút visszakerülne eredeti helyére, a Deák térre.

A képviselők, döntéshozók elé ezen a héten kerülő előterjesztés mindkét utóbbi lehetőséget vizsgálta. A Kossuth tér esetében az volt az ellenérv, hogy a kúthoz méltó környezet kialakítása most nem vállalható költséggel járna. A Deák térnél pedig az, hogy a teret uraló, a 48-as gyalogezrednek emléket állító, köznevén „Petőfi szobor” mögött nagyon eldugott, jelentőségéhez mérten méltatlan pozícióba kerül a kút. Az 1934-ben felavatott szobrot viszont (körülbelül ennek a helyén volt eredetileg a kút) nem kívánja az önkormányzat „költöztetni”.

DSC01714Döntés csütörtökön.

A 8800.hu által indított szavazás résztvevői között kedden délután tartjuk a sorsolást a jutalmat felajánló Ságvári Endre közreműködésével, Letenyén. A győztes nyereményét szombaton, a Vásár(olj) Kanizsán! program keretében veheti át a Vásárcsarnokban ezen a napon böllér bemutatót tartó Ságvári Endrétől. A győztes nevét ma, kedden este hozzuk nyilvánosságra.