Határ menti tűzoltó együttműködés – talán még idén megszülethet a megállapodás

Nem csak szimbolikus, de napi gyakorlati haszna lenne annak, ha a magyar-horvát határ mentén működő tűzoltóságok állandó kapcsolatot tartanának, számíthatnának egymásra, s mindennek feltételeit írásban is rögzítenék. Ez derült ki tegnap a horvátországi tűzoltók zalai látogatásán, mely a kanizsai parancsnokságon kezdődött, majd a megyei parancsnokságon folytatódott.

Az értekezletet Egri Gyula tű. ezredes, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója bemutatta az igazgatóságon történt jelentősebb eseteket a két fél utolsó találkozása óta. Az igazgató számba vette, hogy melyek a legjelentősebb veszélyforrások az országhatár mentén: a Mura vízgyűjtőterülete, az M7 –es autópálya, és a határmenti településeken át szállítandó veszélyes anyagok kockázata. Elhangzott, hogy az eddigi együttműködés is példaértékű lehet a környező megyék számára, mert a közös gyakorlatoktól elkezdve az ifjúsági tűzoltóversenyen át számos esetben kiválóan tudtak együtt dolgozni. Fő napirendi pont – Horvátország EU-s csatlakozása miatt – a jelentősebb káresemények alkalmával az országhatárokon átnyúló tűzoltói beavatkozások, egymás kisegítése volt, Minkét fél fő célnak tűzte ki, hogy minél gyorsabb, szakszerűbb és hatékonyabb segítségnyújtásban részesítsék a lakosokat.

A tárgyalás azzal zárult, hogy jó lenne, ha a frissen megkezdett egyeztetést 2014 –ben élő megállapodással tudják lezárni.