Busz a levegőben, avagy így gyakorolnak a tűzoltók

bele1Nem minden műszaki mentést lehet egyetlen daru segítségével végrehajtani, sajnos vannak olyan jellegű balesetek amelyekhez több daru beavatkozása szükséges. Ilyen esetek roppant komoly odafigyelést igényelnek – szinte már műtéti precizitás – amit csak ellenőrzött körülmények közötti gyakorlással lehet megtanulni.

Ilyen gyakorlatra került sor a múlt héten, a Zalaegerszegi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság által működtetett regionális mentőbázis 60 tonnás és a Nagykanizsai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság 35 tonnás darujával a bele2Zala Volán zalaegerszegi telephelyén, ahol egy autóbusz együttes emelését hajtották végre daruk segítségével több alkalommal megismételve azt.

Mivel a kárhelyi daruzás az egyébként is nagy odafigyelést igénylő műszaki mentéseknél is jóval összetettebb mentési feladat, a darukezelőkön kívül a teljes tevékenységsor összehangolását is gyakorolniuk kellett. E gyakorlat tehát a mentésben közreműködő teljes személyi állomány, így például a teherkötözést végző tűzoltók számára is jelentős tanulságokkal szolgált..

Fotós: Zalaegerszeg HTP