Hét embert akart egy Tranzitban átcsempészni a határon

A Nagykanizsai Rendőrkapitányság munkatársai az M70-es úton ellenőrizték egy magyar Ford Transit utasait még 2013. március 8-án. A gépkocsit egy magyar férfi vezette és rajta kívül négy algériai, kettő pakisztáni és egy tunéziai férfi ült az autóban.
A gyanú szerint a sofőr korábban megállapodott afgán ismerősével, hogy 500 euro fizetség ellenében a hét utast elviszi Szlovénián keresztül Olaszországba. A 34 éves férfi a megbeszéltek szerint Budapesten felvette megbízóját, aki a kocsiban kifizette a korábban kialkudott fuvardíjat, majd felvették a hét férfit. A kilenc utazó együtt indult el, majd néhány utcával odébb a megbízó kérte az autóvezetőt, hogy tegyék ki őt. A sofőr a hét férfivel haladt tovább, amikor Muraszemenyénél a rendőrök ellenőrizték őket.
A nyomozás adatai alapján kiderült, hogy a budapesti férfi tudott arról, hogy utasai érvényes úti okmányokkal illetve a határátlépéshez szükséges engedélyekkel nem rendelkeznek. A rendőrök azt is felderítették, hogy az afgán megbízó és a magyar szállító korábban több alkalommal juttattak külföldre migránsokat.
A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt a 41 éves Mir Q. K. és a 34 éves H. Krisztián budapesti lakosokkal szemben az ügyben keletkezett iratokat vádemelési javaslattal küldte meg a Nagykanizsai Járási Ügyészségnek.
(Zala Megyei Rendőr-főkapitányság)