Horvátország Magyarország Megújuló Energia Hálózat – Záró konferencia

BELE1Remélhetőleg csak elkezdődött, s tovább folytatódik az a megújuló energia hasznosítás területén végzett együttműködés, amely révén az IPA program keretében megtörtént a Horvát-Magyar Megújuló Energetikai Hálózat kialakítása, s az eddig elért eredmények továbbfejlesztésében is együtt fognak működni a partnerek – hangzott el a CHREN projekt záró rendezvényén, amelyet a Fenntartható Fejlődésért Egyesület  kiskanizsai Zöld Energia Központjában tartottak.

Az eszéki Josip Juraj Strossmayer Egyetem rektora,  dr. Gordana Kralik professzorasszony úgy fogalmazott: régóta dédelgetett vágyuk, hogy intézményük legyen Horvátország első zöld egyeteme, s Eszéket, mint a megújuló energiafelhasználás mintapéldáját emlegessék. BELE0Ehhez jutottak közelebb a CHREN projekt megvalósításával, s ebben különösen nagy szerepe volt a magyarországi projektpartnereknek, köztük a Fenntartható Fejlődésért Egyesületnek, hogy a magyarországi jó gyakorlatok megismertetésén túl a közös munkában érvényesítették már meglévő tapasztalataikat. Eszék város alpolgármestere, Denis Ambrus az Eszéken kialakítandó Megújuló Energia Ipari Parkkal kapcsolatban elmondta: a projektben kidolgozott megvalósíthatósági tanulmányra alapozva napelemes villamos áram termeléssel, biogáz üzemmel, illetve egyéb betelepítendő üzemekkel – például pelletüzemmel – a megújuló energiatermelés és hasznosítás olyan mintapéldáját szeretnék létrehozni, mint amilyen az ausztriai Güssingben működik, s  amely okán világhírűvé vált ez energetikai szempontból teljesen önellátó osztrák település.

BELE2A CHREN projekt záró konferenciáján bemutatták azokat kutatási, innovációs eredményeket, amelyek megalapozzák, hogy a két régió a megújuló energia valamennyi szegmensében, s az oktatás, a kutatás-fejlesztés, valamint a vállalkozások szintjén közös megoldásokban gondolkodhasson. Ilyen többek közt a magyar és a horvát szakembereket összegyűjtő adatbázis, illetve az a megújuló energetikai tananyag is, amely a megújuló energiaforrásokon belül a biomasszára, napenergiára, geotermikus és napenergiára, valamint a vízenergiára is kitérve részletesen tárgyalja legfontosabb szabályokat, technikákat, trendeket.