Igazgató bácsi a „drótszamár” nyergében

A futásból és kerékpározásból álló, duatlon diákolimpiára történő felkészülés
jegyében rendszeresen bringázik a tanítványaival Jeszenői Csaba, a Rozgonyi Úti Általános Iskola igazgatója, akinek szívéhez mindig is közel állt a sport.
IMG_9347Az ízig-vérig sportember előző munkahelyén, Gelsén 1994-től nevelt országos bajnok kerékpárosokat és duatlonosokat, ám – mint állítja – egy falusi iskolában ez nem túl nehéz feladat, hiszen ott a diákok télen-nyáron kaphatók egy kis edzésre. A városi gyerekek már kényelmesebbek, s a vakációt inkább pihenéssel vagy nyaralással töltik. Kivételt képeznek ez alól azok a rozgonyis tanulók, akikkel már július végén elkezdte a felkészülést a szeptember végi megyei, illetve az október eleji országos duatlon diákolimpiára. Azért azt se feledjük, hogy ő már a Rozgonyiban is bizonyított: két évvel ezelőtt országos bajnok lett a II. korcsoportos fiú csapatával (Pécsi Márk, Sajni Mátyás, Kovács Dániel, Pál Milán), Sajni Mátyás bronzérmes lett egyéniben, akárcsak s a mostani csapatából Varga Laura.
Itt nagyon alaposan fel kell készülni arra, hogy egyáltalán el merjek indulni edzeni a gyerekekkel két keréken az Ipari park felé, eresztül a városon – monda az igazgató úr, hozzátéve: mivel ott alig van forgalom, a diákok nincsenek veszélyben, s az aszfalt burkolat is megfelelő a bringás gyakorláshoz. IMG_9362Futni jobb híján a Tungsram pályára járnak, mert az Olajbányász pályán nem engedték meg, hogy bevigyék, s a fal mellett letámasszák a drága bicikliket, melyek nem a gyerekek tulajdonában
vannak, Csaba bácsi szerezte azokat.
Ez a csapatom tavaly ötödik lett, s mivel sok közöttük a tehetséges gyerek, idén szeretnénk felállni a dobogóra – fogalmazott a minapi edzés előtt Jeszenői Csaba, aki maga is remek kerékpáros, s még annál is jobb futó. A Kanizsai Futóklubbal rendszeresen kijár például a testvérváros Magyarkanizsa augusztusi versenyére. A nagy hagyományokra visszatekintő viadalon délután van a futóverseny, délelőtt pedig egy úszóverseny a Tiszában.
Idén először mindkét versenyen elindultam, s felemelő érzés volt úszni a szőke Tisza lágy, kellemes, lomhán hömpölygő, langyos vízében. Az esti futóversenyen pedig számos néző bíztatott minket, ami ugyancsak nagyszerű dolog.
IMG_9365Jeszenői Csaba az egész családját megfertőzte a mozgás szeretetével, ám arra még büszkébb, hogy tanítványai körében egyre népszerűbb az a nyári kerékpáros tábor, ami nem is igazán a sportról szól, noha öt nap alatt 200-250 kilométert letekernek.
A „Kerékpáros kulturisztikai tábor” arra hivatott, hogy megismerjük azt a tájat, ahol vagyunk, s biciklizzünk is közben – árulta el a suli udvarán, ahol a
tanítványai felcsatolták a kerékpáros sisakokat. – Idén már másodszor voltunk Szécsiszigeten, 40-45 földrajzi helyet, illetve települést érintettünk, melyek mindegyikén azok a gyerekek tartottak ismertetést, akik előzetesen felkészültek azokból. Jövőre lesz a hatodik ilyen táborunk, az Őrségbe megyünk, ahol egyébként már jártunk. Aki nálunk ötödikben elkezdi, minden évben részt vehet egy ilyen táborban.