KOKSZ – ilyen még nem volt Nagykanizsán!

cikkbeSzerelmes biciklisták ők, igaz, nem úgy ahogy azt egy régi magyar film idézi. Ők a kerékpárba szerelmesek, s annak azokba a típusaiba, melyek már túl vannak egy-két emberöltőnyi koron. Előre borítékolható: akárhol tűnnek majd fel, mindenütt magukra vonják a figyelmet öltözetükkel és főleg járműveikkel a Kanizsai Oldtimer Kerékpárosok Szövetsége tagjai.

Amikor tavaly először odaálltak korhű, a kerékpározás őskorát idéző ruhában az Erzsébet téri, velocipédes férfit ábrázoló ivókút mellé, még nem volt sejthető, hogy az egyszeri akciónak szánt kalandból kisebb mozgalom lesz.

cikkbe2Az akkori öt fős családi, baráti társaság mára 18 fős egyesületté vált, oldtimer kerékpárjaik száma pedig már meghaladja a tagság létszámát. Ruhatáruk is teljesebb, de ezért a tél egy részét turkálókban töltötték és az interneten vadászták a „boldog békeidőket” idéző jelmezeket. Járműveikhez egy-egy alkatrészt a hulladéktelepekről vadászták össze, vagy éppen gyártatták. Mint azt a velocipédet, mely kísértetiesen hasonlít az Erzsébet téri szoborfiú járművéhez, s mely a tegnap esti bemutatkozó összejövetel sztárja volt. Az eredetileg az 1870-es években csodálatot kiváltó jármű használata nem könnyű és nem is éppen veszélytelen, de a Dene Tibor vezette csoport tagjai azt ígérik, hogy mire indul a szezon, már a saját és környezetük veszélyeztetése nélkül tudják majd hajtani. cikkbe3A II. világháborúban Afrikában német katonák által használt bicikli és a két világháború közötti idők bringái pedig már nem jelentenek gondot, ahogy a 70-80-as évek divatos kemping kerékpárjai sem. A KOKSZ első bemutatkozása április 5-én lesz, amikor Szezonnyitó Bringás Partyt tartanak az Erzsébet tér és a kiskanizsai Puncs Fagyizó között. Megjelennek majd a Város Napján s már készülnek a 34. Nemzetközi Oldtimer Találkozóra is, melyet a magyar és Európa más országaiban működő hasonló csoportok idén Tiszakécskén tartanak.

no images were found