Jelentősen csökkent az álláskeresők száma Zala megyében (MTI)

Jelentős mértékben, 15 százalékkal csökkent az álláskeresők száma tavaly Zala megyében. Az év utolsó hónapjában 13 866 álláskeresőt regisztráltak a kirendeltségeken, a novemberinél 800-zal, az egy évvel korábbinál pedig 2400-zal kevesebbet – közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja hétfőn az MTI-vel.

A munkanélküliségi ráta 2013 decemberében 10,5 százalék volt a megyében, míg egy évvel korábban 12,5 százalék volt a mutató értéke. Az álláskeresők számának csökkenésével párhuzamosan mérséklődtek a területek közötti eltérések is; a legalacsonyabb, 9 százalék a munkanélküliek aránya Keszthely környékén, a legmagasabb, 12,2 százalék Letenye térségében. A 2012-es év utolsó hónapjában a két térség közötti különbség meghaladta a 4 százalékpontot.

A kedvező munkaerő-piaci folyamathoz nagymértékben hozzájárult, hogy a téli közfoglalkoztatási programok már november elején elkezdődtek a megyében, decemberben pedig a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó képzések beindulásával tovább bővült a programban résztvevők száma.

Decemberben közel 3 ezer – döntő többségben támogatott – új álláshelyet jelentettek be. (A munkahelyek közül csaknem 700 nem támogatott állás.) A legnagyobb számban segéd- és alkalmi munkásokat kerestek, és 20 főt meghaladó nagyságrendben ajánlottak munkát mechanikai gépösszeszerelők, bolti eladók, lakatosok, forgácsolók és pénzügyi tanácsadók számára is.