Munkanélküliség – Zalában minden maradt a régiben

Ennek lehet örülni is, meg lehet rajta sopánkodni is. Mármint, hogy Zalában 2012. III. negyedéve és 2013. III. negyedéve ugyanazt a mutatót adja, azaz 11 százalékos maradt a munkanélküliségi ráta.

Persze attól függ, hogy honnan nézzük.

munkanélküliHa a környező megyék adataival vetjük össze a zalai számokat, akkor, legalábbis a tendenciákat tekintve, örülhetünk. Hisz Somogyban és Vasban is nőtt ez a szám. Különösen a vasi feltűnő, ott 5,2 százalékról 7 százalékra ugrott egy év alatt a munkanélküliek aránya. De ezzel a 7 százalékkal mi azért szívesen kiegyeznénk Zalában…..

A 19-ből 12 megyében viszont csökkent a ráta. De ettől még Baranyában, Borsodban, Hevesben, Nógrádban így is magasabb, mint nálunk. A mellékelt, az MTI által közétett táblázatban én igazából két meglepő adatot találtam. Tolnában majdnem megfeleződött, 9,6-ről 5, 1 százalékra az arány. Hajdú- Biharban pedig közel 3 százalékkal, 15, 6 százalékra nőtt ez a szám. Ez éppen csak egy tizeddel marad e a negatív lista vezetőjétől, Nógrádtól, ahol viszont a 15,7 százalék sikernek számít, hisz egy évvel ezelőtt még 17 százalék volt a mutató.