A jó szándék (tér)kövei

A jó szándék és az elképzelés jogossága nem vitatható. Valóban, az iskolák közelében lévő nagy forgalmú Sugár út – Rozgonyi utca kereszteződésben valamit tenni kellett a forgalom biztonságosabbá tétele érdekében. Erre jó ötletnek tűnt az óriás, az egész kereszteződést beterítő „fekvőrendőr”, mely a járműveket minden irányból lassításra kényszerítette. Az aszfalttól elütő színe pedig időben jelezte az erre ritkábban közlekedőknek is, hogy itt valami rendkívüli helyzetre kell számítaniuk. A rendszeresen erre közlekedők pedig már megtanulták: ha nem lassítanak, a lengéscsillapítók látják kárát. Azaz bevált az újítás, azt hozta, amit vártak tőle. De……

beleAhogy ezt már az építés időszakában is sokan szóvá tették: ennek a speciális fekvőrendőrnek a térkővel való burkolása elhibázott megoldás. Ezt a térkövet ugyanis nem erre találták ki. Nem az a gond, hogy nem bírja a terhelést, hanem az, hogy ebből nem lehet ilyen íves felületet úgy kialakítani úgy, hogy ne törjön az elemek széle, s a nehezebb járművel kerekei nem pörgessék ki helyükről a téglákat. A hibák, sérülések már most is feltűnőek, pedig a legkomolyabb igénybevétel, a tél, s vele a burkolóelemek közé beszivárgó majd megfagyó hólé, még nem is tette próbára ezt a néhány négyzetmétert, s még a hókotróknak sem kellett a kereszteződésen leeresztett lapáttal áthaladniuk.

Ahogy mondani szokták: a pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve… ezek itt, a Sugár út- Rozgonyi utca kereszteződésében valóban a jó szándék (tér)kövei…. csak a megoldás nem sikerült.

no images were found