Jogerősen 8 év a dohánybolti rablónak

Mint különös visszaesőt ítélte el a Zalaegerszegi Törvényszék 2016. november 11-én azt a vádlottat, aki két nappal a szabadulása után kirabolt egy dohányboltot.

A vádlott 2016. január 27-én szabadult a börtönből, majd 2016. január 29-én – miután semmilyen pénzvagyonnal nem rendelkezett – elhatározta, hogy valamilyen módon – ha kell, akár erőszakkal is – pénzhez jut. Magához vett egy hátizsákot, amibe egy kesztyűt, egy símaszkot, egy 8-10 pengehosszúságú kést, valamint váltóruhát pakolt, majd türjei otthonából Zalaegerszegre utazott. A megyeszékelyen egy Nemzeti Dohánybolthoz közeli parkban átöltözött, fejére símaszkot húzott, kesztyűt vett, ruházatába kést rejtett, s 18:20 órakor belépett a dohányboltba. A késsel megfenyegette az eladót és felszólította, hogy „adjon oda mindent”.  Miután az eladó megmutatta neki, hol van a pénztárgép, a vádlott 276.315 Ft-ot vett ki belőle, majd kifutott az üzletből a park irányába. Távozás közben levette a maszkot, s visszanézett az üzlet felé, hogy követi-e valaki. A parkban visszavette a korábbi ruháit, s taxival hazament Türjére, a kést pedig otthon visszatette a többi közé. A nyomozóhatóság 2016. január 30-án tartott nála házkutatást, amely során az elrabolt pénzből 269.250 Ft-ot megtaláltak.

A vádlott elismerte büntetőjogi felelősségét, s 2016. április 27-én az első fokon eljáró Zalaegerszegi Járásbíróság bűnösnek mondta ki felfegyverkezve elkövetett rablás bűntettében, s mint különös visszaesőt 8 év fegyházbüntetésre ítélte, valamint 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Ezt hagyta most helyben a másodfokon eljáró Zalaegerszegi Törvényszék, így az ítélet jogerős.