Jótékonysági aukció Domján Aranka családjának megsegítéséért

Domján Aranka családjának még januárban kiégett a 30 nm-es, a Szentgyörgyvári-hegyen lévő háza. Helyzetük azóta sem rendeződött, az ingatlan továbbra is lakhatatlan, jelenleg a család hat tagja szükséglakásban él. A Nagykanizsai Nonprofit Központ egy online karitatív aukcióból származó bevétellel akarja segíteni a szerencsétlenül járt családot. A központ Gémes Éva  – Szirének éneke című festményét ajánlja fel megvételre, a legnagyobb összeget ajánló személynek. A teljes összeg Domján Arankának kerül átadásra. Az aukció kezdete: 2016. Június 13. (hétfő), 17-óra, zárása 2016. június 27. 17-óra. A kép piaci értéke 50-80 ezer Ft, kikiáltásai ára 50,000,- Ft, licitlépcső 5,000,- Ft.

Az online aukció helye:  www.aukcio.civiliroda.eu

Gémes Éva - Szirének énekeGémes Éva festőművész

(Siófok, 1925. november 7. – Badacsonytördemic 2005. október 25.)

A Festmény címe: Szirének tánca c. festménye

Technikája: Viasz akvarell és lavírozott tus

Mérete: 20 x 15 cm. (Keretezett)

Sz. Gémes Éva festőművészről:

Édesapja, Gémes János az első világháború utáni években került az Alföldről a Balaton-partra, Siófokra. Katonatiszt volt, de hatalmas munkabírásának köszönhetően hamarosan a siófoki székhelyű Balatoni Halászati Részvénytársaság elnöke lett. Foglalkozásának köszönhetően a következő években családjával együtt szinte körbeutazta, „körbelakta” a Balatont. A háború után, kifosztott otthonukból Badacsonylábdiba költöztek, ahol életük új fejezete kezdődött.

Gémes Éva a tapolcai polgári elvégzése után Veszprémbe került az angolkisasszonyokhoz. Az Iparművészeti Főiskolára felvették ugyan, de a háború közbeszólt, kenyérkereső, családfenntartó lett. Később családot alapított, tanított, de viszonylag elszigetelten élt Badacsonytördemicen. 1959-ben a pécsi Tanárképző Főiskolán szerez diplomát. Mesterei: Platthy György, Kelle Sándor. Rajztanárként, szakfelügyelőként dolgozott. Nyugdíjba vonulása után kizárólag a festésnek szentelte életét. Munkái főként akvarellek. Sajátos viaszakvarellel dolgozik, de olajképeket is fest. Témáit elsősorban a szülőföld, a Balaton, valamint a művésztelepek tájai, a mitológia és a biblia adják.

Művészete antik , reneszánsz és modern egyidejűen. Reneszánsz, mert az élet igenlését sugározzák, mint a Rokokó, a Farsangolás, vagy a Fényben című képei. Modernek és filozofikusak, mert a 20. szd. idegeket tépő és csomózó, embereket gyertyaként összeolvasztó és sejtekké szabdaló, fénybe húzó és sötétbe taszító világának érzéseit is sugározzák, mint a Meleg szél című képén.

A jótékonysági akcióra kerülő viaszakvarellje játékos, színekben tobzódó, vidám hangulatú alkotás, mely a szirének mesés, énekekkel átszőtt mitológiai világába repíti el szemlélőjét.

Munkásságát egykori iskolája, munkahelye falán emléktábla őrzi.