Kanizsai javítóintézet – országos program a szakmai háttér biztosításáért

P1330741Miközben a Kemping úton jó ütemben halad az építkezés, megkezdődött a leendő nevelő intézet szakmai hátterének előkészítése is. Ugyanis nyilvánvaló, hogy egy ilyen speciális intézmény működtetéséhez speciálisan képzett, felkészített szakemberekre van szükség, ez pedig nincs meg Nagykanizsán.

Még a nyár elején két pályázatot írt ki a teljes beruházást irányító EMMI Debreceni Javítóintézete, s ezek eredményét tegnap tették közzé. Eszerint a kanizsai intézetben foglalkoztatott szakemberek toborzását, kiválasztását, felkészítését, segítését a működés első hat hónapjában a Rákospalotai Javítóintézet és Speciális Gyermekotthon által összeállított program szerint ennek az otthonnak a szakemberei segítik majd.

A kanizsai intézet szakmai hátterének előkészítésében részt vesz egy másik nagy hagyományokkal rendelkező intézmény, az Aszódi Javítóintézet is. Az itt dolgozók nyertesnek kihirdetett pályázatukban azt vállalták, hogy a kanizsai intézet építéséhez kapcsolódóan szakterületük hiánypótló tevékenységeként összegyűjtik, feldolgozzák és elektronikus úton is elérhetővé teszik a javítóintézeti nevelésre vonatkozó hazai és külföldi szakirodalmat. Emellett előkészítenek egy, a hazai javítóintézetek együttműködését segítő tervezetet, mely a felhalmozódott tapasztalatok rögzítéséről, átadásáról is szól.

E két pályázatból is kiderül, hogy a kanizsai intézet létrehozása több egyszerű építkezésnél. Ez a beruházás arra is alkalmat és forrást biztosít a magyar javítóintézetek szakemberei számára, hogy rögzítsék, rendszerezzék és hozzáférhetővé tegyék a munkájuk során felhalmozódott tudást, tapasztalatokat.