Kétszázmilliót meghaladó fejlesztés a Zala Megyei Kórház koraszülött részlegén

A súlyos állapotú újszülöttek, kissúlyú koraszülöttek gyógyulását, magasabb szintű egészségügyi ellátását szolgálja a Zala Megyei Kórház Perinatális Intenzív Centrumában, Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból megvalósuló, 205 millió forintot meghaladó fejlesztés – közölte az osztályvezető főorvos Zalaegerszegen sajtótájékoztatón.

Dr. Gárdos László (zalamedia.hu)

Dr. Gárdos László (zalamedia.hu)

Gárdos László elmondta, a projekt keretében (amelyhez a 10 százalékos önerőt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség biztosítja) informatikai és orvos technológiai eszközöket, kíméletes lélegeztetőgépeket, multifunkciós monitorokat, klinikai és intenzív inkubátorokat, informatikai rendszerbe integrált, digitális képalkotást elősegítő diagnosztikus eszközöket szereznek be.

Hozzátette: az országban elsőként a Zala megyei kórházban működik majd a jelenleg csúcstechnológiának számító elektromos lázlaprendszer, amely biztosítja a csecsemők diagnosztikai paramétereihez való hozzáférést, valamint növeli a terápia biztonságát. A lázlapon az egyedi azonosító alapján a legkisebb bejegyzéstől kezdve a legnagyobb beavatkozásig az összes eseményt tudják majd dokumentálni.

Az MTI kérdésére elmondta, az osztályon a Zala megyei, Vas megye délkeleti, valamint Somogy megye északnyugati részén született koraszülötteket és beteg újszülötteket látják el. Az 500-600 grammal született csecsemők több hónapon keresztül fekszenek az osztályon, ápolásukhoz, ellátásukhoz az orvosok, nővérek (közel 40-50-fős személyzet) napi 24 órás, összehangolt munkájára van szükség.

A májustól működő világszínvonalú műszerpark létrehozásával a csecsemőhalálozás megelőzésében eddig elért eredményeket még tovább lehet javítani – hangsúlyozta Gárdos László.