Világszínvonalú a térségi újszülött intenzív osztály a Zala Megyei Kórházban

Világszínvonalú műszerekkel és még Nyugat-Európában sem alkalmazott informatikai rendszerrel korszerűsítették a Zala Megyei Kórház újszülött intenzív részlegét, amely három megyéből fogad koraszülötteket és súlyos állapotú csecsemőket.

Csidei Irén

Csidei Irén

Az évente 250 újszülöttet ápoló zalaegerszegi osztály avatásán Csidei Irén főigazgató közölte: mintegy 200 millió forintos európai uniós támogatással, világszínvonalú berendezésekkel korszerűsítették a részleget.

A hosszú évek óta kiválóan működő gyermekosztály munkájáról azt mondta: kiváló eredménynek számít, hogy az innen kikerülő koraszülöttek 80 százaléka anyatejes táplálást kap. A Zala Megyei Kórház 2009 óta bababarát kórház is, ezt a címet éppen az idén újították meg.

 

 

Gárdos László

Gárdos László

Gárdos László, a gyermekosztály vezetője elmondta: a Zala megyén kívül Vas és Somogy megyéből is betegeket fogadó újszülött intenzív részlegben évente 30-40 extrém kis súlyú, vagyis 1500 gramm alatti csecsemőt kezelnek. A legkorszerűbb műszerek alkalmazása mellett újdonság, hogy egy eddig sem Magyarországon, sem Nyugat-Európában ilyen területen nem alkalmazott elektronikus lázlapon követhető nyomon a csecsemők minden adata.

A korábbi nyolc mellett négy új, korszerű inkubátort vásároltak, kíméletes lélegeztető gépeket, illetve korszerű diagnosztikai eszközöket szereztek be.

 

 

 

pic1Az osztályvezető főorvos kitért arra is: Magyarországon tavaly 90 ezer alá csökkent az újszülöttek száma, közülük 8-9 százalék a koraszülött. Ennek a 7-8 ezer csecsemőnek jelentősen javultak az életkilátásai, a születések számának csökkenése ellenére körükben jóval több az életben maradottak aránya.

  Reiter József, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet főigazgató-helyettese arról beszélt, hogy az elmúlt négy év alatt mintegy 300 milliárd forint értékű, 90-100 százalékos európai uniós támogatottságú egészségügyi beruházás zajlott Magyarországon. A kórházi infrastruktúra egyharmada megújult, s ennek köszönhetően alapjaiban kezd megváltozni az egészségügyi alapstruktúra.

(Fotók: www.zmkorhaz.hu)