A király inasa, avagy az élethez szerencse kell

Erdős Ferenc, aki 59 évesen lett szakács tanuló, amondó: az élethez leginkább szerencse kell, s e téren igazán nem panaszkodhat, hiszen bőven jutott neki.
Friss diplomával a zsebében, híradó tisztként véletlen került a kanizsai Határőr Igazgatóságra, s abba a zöldellő városba, amibe nyomban beleszeretett, s ahol nagyszerű barátokra tett szert. 32 éve egy surdi lányt választott élete párjának,s a mai napig együtt őrzik a tűzhely melegét, ami esetükben többet jelent holmi elkoptatott frázisnál.
Ferenc a jól megérdemelt nyugalomba helyezése, 1998 után sem választotta a klasszikus nyugdíjas életmódot: társkereső irodát vezetett, beletanult az ingatlan szakma rejtelmeibe, s egy éve jár a TISZK keretében zajló felnőttképzésre, hogy a szakács mesterség fortélyait is elsajátítsa.

IMG_9266Az életem tulajdonképpen akkor kezdődött, amikor nyugdíjba mentem, s nem azért, mert rossz volt, ami előtte volt, hanem mert színesebb, ami azóta tart – mosolygott. – Egy szomszédomtól hallottam az OKJ-s szakácsképzésről, ami nagyszerű dolog. A csoportban én vagyok a legidősebb, de cseppet sem bánom, hiszen akkor maradok fiatal, ha ifjabbakkal veszem körül magam. Élvezem a szakácskodás minden percét, szerintem minden férfiember így van ezzel, mivel sikerélményt nyújt. Hiszen nem rabszolgaként kell megtennem, hogy legyen ebéd a családnak, hanem passzióból, ráadásul dicséreteket is kapok, főleg a fiamtól, aki szerint jobbakat alkotok, mint az édesanyja. A feleségem persze nem elégedett, mert azt gondolta: én majd tehermentesítem a konyhában azáltal, hogy ennyi mindent megtanulok. Ez persze nem így van, hiszen én továbbra is csak a saját szórakoztatásomra főzök. Az októberi vizsgákkal zárul a Nagy Józsefné, Ildikó által kiválóan vezetett képzés, s az sem kizárt, hogy valamit kezdeni fogok a bizonyítványommal. Kedvencem a hús hússal, illetve a hús velővel, ezeket készítem legjobban, míg a legsikeresebb művem a saját fantáziám szerint töltött, zöldséges fogas.
Erdős Ferenc roppant büszke arra, hogy részese lehet a X. Kanizsai Bor és Dödölle Fesztivál keretében megtartandó maratoni rekord kísérletnek. Ő lesz ugyanis a Dödölle király címet már korábban elnyert Czimmermann József egyik segítője.
(Kelemen Valéria)