Konyhakert a fürdőkádban – első helyet ér

Nagykanizsáról jelentkeztek idén legtöbben a „Legszebb konyhakertek” országos versenyre, melynek városi megmérettetésén, balkon kategóriájában Kóréné Horváth Anita vitte el a pálmát. Az Űrhajós utcai társasházban élő fiatalasszony ezzel a sikerrel jogot nyert az országos döntőn való részvételre is.
A második emeleti lakás alig pár négyzetméteres erkélyén található Anita konyhakertje, ahol most is vannak zöldségek: négy féle paradicsom, paprika, fűszernövények: bazsalikom, metélő petrezselyem és gyógynövények: citromfű, levendula, menta és vanília virág egyaránt. (Saláta is volt, de annak már lejárt az ideje, így ott jártunkkor azt már nem láthattuk, s azt a rozmaringot sem, ami nem bírta az erkélyi klímát, ezért kiültette a homokkomáromi szőlőbirtokra.) S hogy mindezt társasházban lakóként is kialakítsa, ehhez csupán elhatározásra és ötletességre volt szükség.
cikkbeFalusi lány vagyok, Baranya megyéből származom, egész pontosan a Somogy és Baranya határán fekvő Gödréből – árulta el a 28 éves Anita. – Családi házban éltem, volt kertünk és állatunk, s gyakorlatilag belenevelkedtem a természetes környezet szeretetébe. Nyolc évvel ezelőtti házasságkötésem révén furcsa is volt idekerülni, Nagykanizsára, pláne egy emeletes házba! Eleinte balkon ládákkal próbálkoztam, de azokba nem fért sok föld és növény, ezért apukámtól elkértem ezt a már használaton kívüli fürdető teknőt. Erdei feketeföld van benne, s a kertből is felcipeltünk ide több vödör földet, így remek kertem lett. Azért így sincs túl nagy tér, ezért hetente egyszer tápoldatozom, lehet, hogy ettől nőtt például ilyen magasra fekete- és a koktélparadicsom. Vásárolnom kellett hosszú karókat, s már kisszékről tudom csak felkötni a tetejét. Nyári időszakban délután 3-4 óráig sávokban süti a nap a kertemet, kellemes klímában fejlődnek a növényeim, melyek meghálálják a törődést. Még csak óvodásaim vannak, de ha majd lesz saját gyerekem is, együtt fogjuk gondozni a kertet. Egy szellemileg fárasztó nap után nagyszerű kikapcsolódást nyújt a kicsi kertem felkapálása, a gazok kihúzkodása, s akárcsak olvasni vagy kézimunkázni is megnyugtató ilyen környezetben. Anita kertjében van egy madáritató is – hogy a téli madáretetőjükhöz szoktatott madarak nyáron ne szomjazzanak -, a földbe szúrt két szolár lámpa pedig esténként helyezi dicsfénybe a növényeket.
-A főzés során gyakorlatilag mindent felhasználok abból, ami az erkélyen megterem. A metélő petrezselymet és a bazsalikomot az ízesítésben és a sajtkészítésben is, a paradicsomot és a paprikát innen esszük, s amikor még jobb idő volt, itt reggeliztünk az erkélyen, ennél a kis asztalnál, igazi kerti hangulatban – mosolygott az óvónő, aki igazi biogazdálkodást folytat a falatnyi területen. – A mentát és a citromfüvet szárítom, tea készül belőle, s a levendulát még nem tudtam felhasználni, mert még nem virágzik. De nagyon büszke vagyok rá, mert magról szaporítottam, és mindegyik kikelt s él és virul itt az erkélyen. Gondozás közben beszélni, sőt, néha énekelni is szoktam a növényeimhez, remélem, hogy a szomszédok ezért nem neheztelnek! A Piarista óvodában dolgozom óvónőként, s ott is művelünk egy kis kertet a gyerekekkel. Azzal is beneveztünk a „Legszebb konyhakertek” pályázatra, s büszkén mondhatom, hogy az óvodakertünk harmadik lett a mini kategóriában. Eleinte vonakodtam attól, hogy én is beadjam a nevezésemet, de aztán rábeszéltek, s nem bántam meg, hiszen legnagyobb meglepetésemre megnyertem a kanizsai versenyt.