Korszerű beléptető-rendszer a zalai bíróságokon

Az Országos Bírósági Hivatal által indított, a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával megvalósuló „Biztonságnövelő” projekt keretében új, korszerű fémdetektoros kaput és csomagvizsgáló berendezést helyeztek el a Zalaegerszegi Törvényszék, a Zalaegerszegi Járásbíróság, valamint a Keszthelyi Járásbíróság bejáratánál.

Minden bíróságon szigorú szabályok kötik az épületbe való belépést, illetve az ott-tartózkodást. Sem az épületbe, sem a tárgyalóterembe nem szabad bevinni az életet és a testi épséget sértő, a közbiztonságot veszélyeztető eszközöket – mint például fegyver, olló, kés, gázspray stb.  Ennek betartása érdekében ma már  minden bíróságon biztonsági beléptető rendszer működik a bejáratnál.  A zalai bíróságokon az ügyfélnek egy fémkereső kapun kell átmenni, illetve csomagjait egy röntgensugaras átvizsgálóba kell helyezni. Amennyiben a biztonsági őrök tiltott tárgyat találnak, azt elveszik, és távozáskor  – amennyiben tartása nem ütközik jogszabályba – visszaadják.

belepteto_rendszer_foto (1)A Zalaegerszegi Törvényszék épületébe naponta több száz állampolgár érkezik, s többször előfordult, hogy gázsprayt, nagyobb méretű csavarhúzót, kést, kis baltát hoztak magukkal, de törött üvegdarabot és motorfűrészláncból, házilag készített ütőszerszámot is vettek már el a portaszolgálat munkatársai az épületbe lépőktől. Lőfegyvert, lőszert csak a hatóságok (pl.: rendőrség, büntetés-végrehajtás) szolgálatban lévő munkatársai vihetnek be magukkal a bíróságokra, mindenki mástól elveszik ezeket a beléptetés során. 2014-ben például 80 esetben voltak kénytelenek az ügyfelek a bejáratnál leadni a fegyverüket, melyeket az épületben tartózkodás ideje alatt az erre a célra kialakított páncélkazettákban őriznek a portán.  A „Biztonságnövelő” projekt keretében beszerzett új beléptető eszközök segítségével nagy pontossággal kiszűrhetők az ügyfelek által a bíróságokra bevinni szándékozott „tiltott” tárgyak. Az új fémkereső kapu pontosan megmutatja, mely testtájéknál keresendő a fémtárgy. Az új csomagvizsgáló berendezés pedig a fémtárgyak mellett a vegyi anyagokat is kiszűri, s színekkel jelölve veszélyességüket figyelmezteti a kezelőt. A gép az átvilágításról készült felvételeket archiválja, így szükség esetén azok hosszabb ideig visszakereshetőek.

A Zalaegerszegi Törvényszéken korábban használt csomagátvilágító berendezést, illetve fémkereső kaput a Nagykanizsai Járásbíróság portáján helyezték el.