Határzár – A hétvégén kerülhet az első büntetőügy a Zalaegerszegi Járásbíróságra

Kormányzati döntés született: pénteken, éjfélkor Magyarország lezárta a horvát-magyar zöldhatárt. Ez a Zalaegerszegi Járásbíróságot is érinti, ugyanis akár már ezen a hétvégén tárgyalhatja a határzár megsértésével kapcsolatos első büntetőügyet.

Az Országgyűlés 2015. szeptember 15. napjától három új, a határzárral kapcsolatos bűncselekményt rendelt büntetni a Büntető Törvénykönyvben:

– a határzár tiltott átlépését,

– a határzár megrongálását,

– a határzárral kapcsolatos építési munka akadályozását.

A Büntető eljárásról szóló törvény módosítása folytán a fenti, a határzárral kapcsolatos bűncselekmények esetén a járásbíróság hatáskörébe tartozó ügyekben korábban kizárólag a Szegedi Járásbíróság, illetve másodfokon a Szegedi Törvényszék járhatott el. Az Országgyűlés 2015. szeptember 29-i rendkívüli ülésén úgy döntött, hogy ezen büntetőügyeket Szeged mellett Zalaegerszegen és Pécsett is tárgyalják, Zala és Somogy megye területén – a barcsi járás kivételével – a Zalaegerszegi Járásbíróság jár el, illetve a Zalaegerszegi Törvényszék illetékes a másodfokú ügyekben.

A határzár elrendelésére a Zalaegerszegi Törvényszék felkészült: megtörtént a megfelelő tárgyalótermek kialakítása, s a további zavartalan ügymenethez szükséges dologi és személyi feltételek is megvannak. A törvényszék épületében az illegális bevándorlással összefüggő büntetőügyek tárgyalására összesen négy, egymáshoz közel eső tárgyalóterem van kijelölve, amelyeket távmeghallgató berendezéssel szerelnek fel, s angol nyelvű tájékoztatók, illetve segédletek is készültek. A tárgyalótermekben biztosítottak a megfelelő körülmények, a tárgyalók előtti várótermi rész pedig alkalmas nem csak a vádlottak, hanem az esetleg velük együtt érkező családtagok fogadásra, s a gyermekek számára is lesz megfelelő hely.

Erre a hétvégére, a vasárnap 8-16 óra közötti időszakra a Zalaegerszegi Járásbíróság 5 bírája és az ügyek tárgyalásához szükséges segédszemélyzet részére készenlétet rendeltek el.  Amennyiben a határzárral összefüggő bűncselekmény miatt a terheltet bíróság elé állítják, ennek 72 órán belül kell megtörténnie, ezért már ezen a hétvégén lehetnek a határzár megsértéséhez kapcsolódó büntetőtárgyalások Zalaegerszegen.