Korszerűsített mentőállomást avattak Nagykanizsán és Lentiben

A mentőszolgálat célja, hogy a riasztások 90 százalékában 15 percen belül a beteghez érjenek a mentőautók, ezt a célt is szolgálják a magyarországi mentőállomások jelentős részét érintő felújítások – mondta az Országos Mentőszolgálat főigazgatója kedden Nagykanizsán.

2179_nagykanizsaA Lentiben és Nagykanizsán korszerűsített mentőállomások átadásával kapcsolatban Burány Béla kifejtette: több mint tíz éve szinte változatlanul 78 százalékban teljesül a 15 percen belüli vonulás, de a mostani fejlesztések jóvoltából 90 százalékra javulhat ez az arány.

A meglévő mentőállomások fejlesztései között szerepel a kapuk automatizálása, a vizesblokkok, pihenőhelyiségek felújítása, illetve az épületek energetikai korszerűsítése.

A korszerűsítések eredményeképpen időt is megtakarítanak a kivonuláskor, de az új mentésirányítási rendszer is azt szolgálja, hogy „faragjunk a másodpercekből” – mondta a főigazgató.

   Lórántfy Mária régiós orvos-igazgató felidézte, hogy Nagykanizsán 1953 óta működik mentőállomás, de az eltelt 61 évben még nem volt lehetőség jelentősebb felújításra.

A dél-zalai városban a meglévő három mentőautó mellett idén helyeztek üzembe egy új esetkocsit. Az állomáson 31-en dolgoznak, és évente több mint ötezer riasztáshoz vonulnak, mintegy 110 ezer kilométert megtéve.

   Cseresnyés Péter polgármester az avatáson egyebek mellett arról beszélt, hogy a városhoz tartozó körzetben mintegy 100-120 ezer ember egészségügyi ellátását kell biztosítani. Nagykanizsa megyei jogú város, mégis nagyobb a kórháza mint sok megyeszékhelynek, és a megyehatár közelsége miatt sok somogyi páciens is Nagykanizsán gyógyulnak.

A mentőszolgálat sajtóanyaga szerint a Nagykanizsán elvégzett korszerűsítési munkálatok 24,6 millió forintba kerültek, míg Lentiben 25,5 millió forintot fordítottak a munkálatokra.