Lassan tovább árad a Principális, a Murán mérsékelték a védekezési fokozatot

Lassú áradással tovább emelkedett a Principális-csatorna már eddig is rekordot meghaladó vízszintje, a Murán azonban folyamatosan csökken a vízállás, az árvízvédelmi készültséget elsőfokúra mérsékelték – derül ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság honlapjának vasárnap délelőtti adataiból.

A Principális-csatorna vízszintje délelőtt 11 órakor 258 centiméteren állt Nagykanizsánál, két centiméterrel magasabban, mint szombat reggel. Némi bizakodásra ad okot, hogy éjfélkor is ugyanekkora volt a víz magassága. A kiskanizsai városrészben mintegy száz lakóingatlan védelméért a korábbi napokban hatezer homokzsák felhasználásával építettek ki nyúlgátat, ideiglenes töltést a katasztrófavédelem irányítása mellett. Az érintett területen kiskerteket öntött el a víz, illetve a Camping út egy szakaszán is keresztülfolyik, emiatt útszűkületre és sebességkorlátozásra figyelmeztetik az arra közlekedőket.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság korábbi közlése szerint 260 centiméter körüli vízállásnál tetőzhet a Principális. A vízügyi honlap adatai szerint a szombaton még másodfokú árvízvédelmi készültséget vasárnapra elsőfokúra mérsékelték.

A Murán a csütörtöki tetőzés után csökkent a vízszint, vasárnap reggel másodfokúra mérsékelték az árvízvédelmi készültséget a folyó teljes magyarországi szakaszán. Az automata vízmérők adatai szerint vasárnap reggel nyolc órakor Letenyénél 367 centiméter volt a vízállás, csütörtökön 418 centiméteren volt a legmagasabban a vízszint.