Letenye: egy embercsempészt elfogtak, egy meglépett

Az első eset hétfőn kora hajnalban történt. A Letenye Közúti Határátkelőhelyen kilépésre jelentkezett 2016. május 30-án 0 óra 55 perckor egy bolgár rendszámú Mercedes Vito mikrobusz. A jármű 20 éves román állampolgárságú sofőrje az utasait anyagi ellenszolgáltatás ellenében Olaszországba akarta vinni.

embercs1Az ülés nélküli kisbuszban kilenc afgán személy utazott, akik a schengeni tagállamokba történő beutazáshoz és tartózkodáshoz szükséges okmányokkal nem rendelkeztek, ezért őket a rendőrök a Letenyei Idegenrendészeti Meghallgatóba vitték és tiltott határátlépés kísérlete szabálysértés miatt eljárást indítottak velük szemben.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt – őrizetbe vétele mellett – indított büntetőeljárást a 20 éves román állampolgárságú férfi ellen. A bűncselekmény elkövetéséhez használt járművet a rendőrök lefoglalták.

Az előző eset után néhány perccel  a rendőrök az M70-es autóúton, Letenye közelében ellenőrizni akartak egy német rendszámú Kia Joice típusú személyautót. A gépkocsi eddig még ismeretlen sofőrje azonban figyelmen kívül hagyta a rendőri karjelzést és továbbhajtott, majd néhány méterrel odébb árokpartra sodródott. Ezt követően az autó vezetője elhagyta a járművet és futva elmenekült a helyszínről. A hátrahagyott kocsiban a rendőrök öt afgán személyt találtak, akik a schengeni tagállamokba történő beutazáshoz és tartózkodáshoz szükséges okmányokkal nem rendelkeztek, ezért őket a Letenyei Idegenrendészeti Meghallgatóba vitték és idegenrendészeti eljárást indítottak velük szemben.

A menekültügyi eljárás alatt álló utasok elmondták, hogy a sofőr anyagi ellenszolgáltatás ellenében akarta őket Olaszországba vinni.

Az autót vezető férfi felkutatása folyamatban van.