Ma éjjel kiderül, mi a hévízi „csodató” titka

A zalaegerszegi felsőoktatási intézményekben a Z generáció, valamint az okostelefon és az egészségfejlesztés közti összefüggés is kiemelt téma lesz pénteken, a Kutatók éjszakáján, míg Keszthelyen többek közt a hévízi „csodavíz” titkairól és az orchideák csábítási trükkjeiről tartanak előadást.

A Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) Gazdálkodási Karának Zalaegerszegi Intézetében tartott előadások nagy része a Z generációról szól, az 1990 után világra jött fiatalokról, akik beleszülettek a digitális technológiák világába, ezért más a mentalitásuk, a világlátásuk, mint a korábbi nemzedékeknek. A Kutatók éjszakáján az érdeklődők hallhatnak például a Z generáció pénzügyi kultúrájáról, valamint arról is, hogy miért „nem lehet” velük együtt dolgozni – tájékoztatta Kustánné Fitos Amália szervező, a dékáni hivatal vezetője az MTI-t.

A programon elsősorban a középgenerációt – a szülőket és a pedagógusokat – szeretnék megszólítani. A Z generáció tagjai ez idő alatt a campuson érdekes fizikai jelenségeken alapuló kísérletekben vehetnek részt, az Északi Ipari Parkban található Inkubátorházban pedig a legújabb projekteket mutatják be a „jövő kutatóinak”.

Az előadásokat követően a campuson kvízkérdéseket tesznek fel, kódfeltörő fejtörőket rendeznek. A teljesítményeket campusérmékkel jutalmazzák, amelyeket a helyi termékpiacon lehet beváltani.

 A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának (PTE ETK) Zalaegerszegi Képzési Központjában Egészségfejlesztés okostelefonon címmel egy részben Zalaegerszegen készült egészségfejlesztő applikációt mutatnak be. A szakemberek elsősegélynyújtás- és újraélesztés-demonstrációt tartanak, a program állapotfelméréssel (egészség, kondíció, állóképesség) egészül ki.

A Kutatók éjszakáján – az elmúlt évekhez hasonlóan – a helyszínek között ingyenes buszjáratot indítanak Zalaegerszegen.

Keszthelyen, a Pannon Egyetem Georgikon Karán Éjjel-Nappal Georgikon címmel zajlanak a programok a Kutatók éjszakáján – közölte Polgár Péter dékán.

Mint fogalmazott, az ismeretek átadásához szükség van tanórán kívüli rendezvényekre is. Ezekre a programokra azokat az érdeklődőket várják, akik szívesen hallanának többet az egyetem munkájához kötődő kutatási eredményekről.

A péntek esti program egyik előadója az éghajlatváltozás és az urbanizáció együttes ökológiai hatásáról beszél, egy másik előadás témája a hévízi „csodavíz titka” lesz, az utolsó előadás pedig a magyarországi orchideák csábítási trükkjeiről szól majd.