Ma véradásra vár a Nagykanizsai Civil Iroda

Aki véradó, biztos, hogy egészséges! Aki egészséges kérjük, legyen véradó! – ez a jelmondata egy hétvégi országos véradó programnak, s ez érvényes szűkebb környezetünkre, Nagykanizsára is.

Hagyományosan június első napjaira időzíti véradó programját a Nagykanizsai Civil Iroda. Ma, pénteken délután 12-17 óra között a Halis István Könyvtárba invitálják azokat, akik nem csak megértik, de támogatják is azt a szemléletet, mely szerint széles összefogással segítsünk azokon a betegeken, akiknek csak így lehet kezelni. Emellett példát is akarnak mutatni embertársaiknak, felhívva a figyelmet a véradás jelentőségére.

Mindez azért fontos, mert:

– az ország egészségi állapota jelentősen befolyásolja a véradók számának alakulását is, hiszen az egészségtelen életmód (pl. túlsúly, magas vérnyomás, vitaminhiány) következtében csökken a véradásra alkalmas 18-60 év közöttiek száma. Csak egészséges ember tud segíteni beteg embertársain, hiszen a vér semmivel sem pótolható!

– a szabadságolások, iskolai szünet megkezdése előtt fontos az ország vérkészletének feltöltése, hiszen a nyári hónapokban is naponta 1500-1700 egység vérre van szükség a betegellátásban!

– az egészségtudatos magatartás felelősség saját magunk és mások iránt is.