Madár háború

Egy jó építési telek szép panorámával, nyugodt, védett helyen nagy kincs. Ilyet találni nem egyszerű, hosszú időbe telik, megszerzésért pedig esetenként a konkurenciával is meg kell küzdeni. Ebbe a harcba még az is belefér, hogy a korábbi tulajdonost valamilyen trükkel, vagy éppen erőszakkal kipateroljuk a megirigyelt helyről.

Persze mindez az emberre nem igaz, ilyen csak az állatvilágban fordulhat elő…..

bele1Teraszunk gerendák közötti rejtett zugait évek óta rozsdafarkúak lakják. Már három fészkünk is van, mert évről-évre változtatnak a családalapítás helyén. Idén is korán jöttek már terepszemlére, vizsgálgatták, hol lenne legjobb helye a tojásoknak. A döntés gyorsan megszületett, a tojó hamar elfoglalta helyét egy korábbi fészekben, de nem sokáig volt nyugalma. Ugyanis néhány nap múlva megjelent egy, a letelepedéshez helyet kereső fecskepár. Először csak be-berepültek a gerendák közé, nézelődtek, aztán kitört a harc.

bele2Nem a fészekért – a fecske nem költözik be a szalmából, szénából rakott rozsdafarkú-fészekbe – hanem a tágabb környezetért. Ugyanis a fecskék jónak látták a helyet, de azt már nem tudták elfogadni, hogy a szomszédban, azaz egy másik gerendaközben egy idegen család élje fiókakeltető mindennapjait.A csata, azaz az állandó zavarórepülés és hangos csivitelés napokig tartott, s végül a fecskék győzelmével ért véget.

 

A rozsdafarkú pár elmenekült, a fecskék pedig nekiláttak hagyományos, sárból épített otthonuk elkészítéséhez. Dolgoznak szorgalmasan. Most már ők vannak birtokon belül.