Majd 100 millióval maradt adós – csalással vádolják

Egy vonyarcvashegyi erdőgazdálkodó tett feljelentést 2013. május 10-én egy 40 éves lenti férfi ellen. A gyanú szerint 2011. június 30-án Nagykanizsán az erdőgazdálkodó és a férfi, aki egy pest megyei fa, építőanyag- és szaniteráru nagykereskedelemmel foglalkozó cég operatív irányítója és működtetője volt, öt évre szóló haszonbérleti szerződést kötött egy kerkakutasi, majdnem száz hektáros terület mezőgazdasági művelésére. A szerződés értelmében – melyet a férfi tudatosan nem írt alá, mivel sem tagja, sem ügyvezetője nem volt hivatalosan a cégnek, azonban minden üzleti tevékenységet ő végzett – a bérleti díjat, amit a felek majdnem százmillió forintban határoztak meg, egyszeri, azaz egy összegbeli fizetést, 2011 év végéig kellett volna teljesíteni, azonban ez nem történt meg, annak ellenére sem, hogy az érintett erdőrészletből kitermelt fa értékesítését követően lett volna lehetőség.

Az erdőgazdálkodó többször felszólította a férfit a díj megfizetésére, aki haladékot kért, majd ezek után sem fizetett, ugyanakkor arról biztosította a bérbeadót, hogy rendelkezik magán fedezettel, így saját gép parkkal, valamint föld- és erdőterületekkel, ezért 2012 év elején egy készfizető kezességvállalási szerződést írt alá az erdőgazdálkodóval. Az eljárás során azonban kiderült, hogy a saját tulajdonú gép parkja nem létezett, földtulajdonaira pedig részben lehetett végrehajtást kezdeményezni egyéb opciós jogok érvényesítése okán, így a nyomozás befejezéséig megközelítőleg mindössze tízmillió forint kármegtérülés történt.

A férfit a zalai nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki, aki a terhére rótt bűncselekmény elkövetését tagadta.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztály Gazdaságvédelmi Alosztálya H. Ottó Balázs lenti lakos ellen különösen nagy kárt okozó csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt az ügyben keletkezett iratokat vádemelési javaslattal megküldte a Nagykanizsai Járási Ügyészségnek.