Március 15. – Nagykanizsa

Tavaly ilyenkor március közepén a későn jött tél eléggé belerondított az ünnepbe, így most mindenki egy kis aggodalommal figyeli: idén miként alakul az ünnep napján az időjárás. Az előrejelzések most is kellemetlen időt jósolnak, de csak szombat délutántól, azaz a napközbeni szabadtéri programokat még nem befolyásolják.

Reggel 9 órakor még napsütéses időben hallgathatjuk az ünnepi térzenét a Deák téren és szemlélhetjük a zászlófelvonást, melyen a Kanizsa Lovasklub hagyományőrző huszárjai, a Történelmi Vitézi Rend Nagykanizsai Hadnagysága Vitézei és a Thúry Baranta Közösség közreműködnek.

Ezt követi a koszorúzás a 48-as gyalogezred emlékművénél, majd 10 órától emlékműsor a HSMK-ban. A „A nő kezében zászló – a férfi kezében kard” – Márciusi hölgyek az ifjak oldalán” című műsort a Batthyány Lajos Gimnázium diákjainak produkciója.

Kora délután, 14.30-kor a Kossuth téri Kossuth Lajos szobránál lesz koszorúzás a Zrínyi Miklós-Bolyai János Általános Iskola diákjai közreműködésével, majd a temetőben főhajtás az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseinek sírjánál

Mesél a város címmel 15 órakor indul az Erzsébet téri zenepavilontól Ferencz Judit idegenvezető közreműködésével egy közel 2 órás nagykanizsai városnéző program, mely során Nagykanizsa történetével, a belváros több évszázados múltra visszatekintő épületeivel, szép tereivel, köztéri szobraival ismerkedhetnek meg a sétához csatlakozók. Akit résztvesznek, a séta közben talán hallanak újdonságokat, látnak olyan részleteket, amelyek mellett eddig észrevétlenül elmentek,  és még az is lehet, hogy ezentúl egészen más szemmel tekintenek Nagykanizsára.

Az ünnep programja a már hagyományos esti fáklyás emlékező sétával zárul, mely 18 órakor indul a Rozgonyi u.- Erzsébet tér- Aradi vértanúk emlékműve- Ady Endre u.- Deák Ferenc tér útvonalon. (A fáklyás felvonulás részben a 8800.hu élő kameráin http://www.8800.hu/elo-kamerak/ is nyomon követhető lesz.)