Másság az egészségügyben – eredményesebb gyógyító munka a kisebbségek felé

A kérdés igazi tabunak számít, pedig naponta élünk meg hasonló helyzeteket. Tudjuk, hogy a roma emberek sok esetben másként élik át, reagálják le például az egészségügyi ellátást. E kérdéskör, a másság, a másként reagálás, illetve az ezekben a helyzetekben megnyilvánuló reagálás gyökereinek a megismerése annak az egy hetes tréning soroztatnak a témája, mely tagnap kezdődött egy konferenciával a Kanizsai Dorottya Kórházban.

bele1A kezdeményező a Zala Megyei Cigány Civil Szervezet, a kórház pedig partnerséget vállalt a program lebonyolításában. Ahogy Dr. Brünner Szilveszter főigazgató fogalmazott: minden olyan módszert és lehetőséget célszerű megismerni és felhasználni, amely hozzájárulhat a kisebbségek életkörülményeinek javításához. A konfliktusok hibás kezelése, eltagadása vagy elkerülése pedig csak súlyosbítja az amúgy is nehéz helyzeteket.

bele2Az eddig országosan is példanélküli tréning sorozatot során a kórházban, a szakrendelőkben és az alapellátásban dolgozó szakemberek kiscsoportos foglalkozások keretén belül néprajzkutató, jogász és mediátor közreműködésével próbálnak konfliktuskezelési technikákat elsajátítani. A programot kezdeményező civil szervezet elnöke, Szolnok Ferenc elmondta, ezt a kezdeményezést szeretnék országossá tenni, ugyanakkor a kisebbség körében mentor hálózaton keresztül akarják e témát „kibeszélni”. Azt remélik, hogy akad majd olyan pályázati lehetőség, melyből ennek az anyagi hátterét is meg lehet teremteni.