Megérte?

Olyan léptékű országos sajtója volt Nagykanizsának a két ünnep között, amely után minden marketinges megnyalná az ujját. No nem a tartalom és a minőség, hanem a mennyiség miatt. Mert a tartalom bizony nem volt hízelgő a városra nézve. Ugyanis minden hír mindenütt arról szólt, hogy a város önkormányzatának sikerült országos rekord szintűre emelnie a belvárosban a parkolás díját. 600 forint /óra!

Ehhez hasonló léptékű parkolási díj legközelebb Bécsben(!) van, Magyarországon még a Budai Várban is olcsóbban lehet –ha van hely – parkolni.

A cikkekből aztán kiderül (az önkormányzati előterjesztésből nem!), hogy ez a horribilis összeg az 1200 fizetős parkolóból mindössze 40, az Erzsébet térten lévő helyet érint. Igaz, a „maradék” 1160-nál is emelkedik a díj, de az nem olyan léptékű, hogy abból országos hír és helyi felháborodás legyen. Mint ahogy abból sem lett országos hír, hogy az új rendelet –végre – arról is intézkedik, hogy az adventi időszakban nem kell parkolási díjat fizetni. Meg abból sem, hogy a belvárosban dolgozók közül még nagyon sokakat érint (zseb)érzékenyen az új fizetési rend.

De a 600 forint kiverte a biztosítékot.

Ráadásul az idézett hivatkozás, mely szerint jobb lenne, ha autósok helyett inkább a gyalogosok használnák ezentúl a teret, kicsit fals is. Ugyanis az ünnepi alkalmakat leszámítva, amikor egyébként is tilos az Erzsébet téren a parkolás, a gyalogosok ezt követően sem tudják jobban használni majd a parkolókat. Ugyan mire is használnák?

Volt egy másik érv is, miszerint a korábban erre a területre érvényes 2 órás időkorlátot sokan nem tartották be. De ezek után majd rend lesz.

No és van egy utolsó, sehol le nem írt, sehol ki nem mondott, kicsit gonoszkodó érv is. A beosztásuk, rangjuk, választott, kapott tisztségük alapján ingyenes parkolási bérlettel rendelkezők, ha az Erzsébet téren (értsd: Városházán) volt dolguk, nem találtak maguknak helyet.

Ki-ki válasszon ízlése szerint.

Az önkormányzati előterjesztéseket mindig kíséri egy „HATÁSVIZSGÁLATI LAP”, mely azt összegzi, hogy az adott rendelet milyen társadalmi, környezeti, adminisztratív és a GAZDASÁGI, KÖLTSÉGVETÉSI következménye lehet. Az új parkolási rendelethez csatolt dokumentum szerint:

„Az egyes bérletfajták árainak megváltozása eredményezhet bizonyos jegy-bérlet árbevétel módosulásokat, melyek egymást vélhetően kiegyenlítik, így jelentős bevétel-növekedéssel nem számolunk.”

Azaz a marad a rendrakás szándéka, és a morális hatás, mivel hogy az „az eredeti rendelet kedvezményrendszere túlzó, visszaszorítása, igazságosabbá tétele indokolt. „

Kár, hogy az adatlap városmarketing szempontból nem becsüli meg a várható hatást. Ha lenne ilyen, akkor a képviselők vélhetően más módszert választottak volna az Erzsébet téri „védett” parkolók felszabadítására. Mert egy egyébként információ ínséges időben az országban körbefutó negatív tartalmú hír többet árt, mintha ezerszer leírjuk, hogy dödölle, dödölle, dödölle……..