Megújult az orosztonyi Thury kopjafa

Thury György tiszteletére április 05 –én már 25. alkalommal rendezi meg a Kanizsa SE a 10, 20, 30, kilométeres teljesítménytúrát. Erre az alkalomra sikerült felújítani az Orosztony határában több évtizeddel ezelőtt /1979/ állított kopjafát. Erre azért volt szükség, mert 2012-ben valaki tiszteletlen módon megrongálta.

beleKanizsa SE és a Sandi Íjász Egyesület közösen elhatározta, hogy önkéntes munkával kijavítja a kopjafát. A munka nagy részét a sandi íjász, Tóth János asztalos mester végezte el, az újraállításban pedig a Kanizsa SE részéről Kiss László segített. A mester remek munkát végzett, mert hagyománytiszteletből az eredeti motívumok megmaradtak, a lábazati rész pedig olyan lett, mintha eredeti állapotban volna. A mostani újraállítás során az alap megemelésével még mutatósabbá vált a kopjafa. Orosztony Önkormányzata pedig folyamatosan karbantartja a kopjafa környékét, így szép látvány várja az arra járókat, turistákat. A kopjafát eredetileg a Dr. Mező Ferenc Gimnázium és Közgazdasági Szakközép Iskola állította, a kopjafát Csitkey István fafaragó készítette.

A túra 20, 30 kilométeres távja érinti a kopjafát. A teljesítménytúra 5-én szombaton Gelsén a Hét Ördög Vendéglőtől 8.00- 9.00 óra között indul. Az ország különböző részéről érkező turisták ismét méltó állapotában láthatják e történelmi emlékhelyet olvasható Strausz Ferencnek, a Kanizsa SE elnökének tájékoztatójában.