Melonoma kampány a Kanizsai Dorottya Kórházban és a GE-ben

Május  a melanoma hónapja. Ezekben a napokban világszerte szerveződnek kedvezményes, vagy ingyenes melanoma szűrési lehetőségek.  A Kanizsai Dorottya Kórház is csatlakozott a kezdeményezéshez. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet a bőrrák megelőzésére és a bőrgyógyászati szűrővizsgálatok fontosságára, melyek egész évben is ingyenesen elérhetők.

melanoma-2-300A május 9-13 közötti időszakra szervezett kanizsai szűrés-akció kapcsán dr. Buzás Judit bőrgyógyász főorvos elmondta: a melanoma  leggyakrabban a bőrön kialakuló rosszindulatú daganat, amire nagy áttétképző hajlam jellemző. Általában ép bőrön jelentkezik, ritkábban festékes anyajegy talaján. Az estek 90 százalékában különböző mértékű pigmentáltságot mutat, de van pigmentmentes változata is, ami nagyban nehezíti a diagnózis felállítását. Férfiaknál leggyakrabban a törzsön, míg nőknél a lábszárakon alakul ki. Gyakorisága részben a megnövekedett ultraibolya sugárzásnak köszönhető, de kiváltó oka a napozási szokások változása és a nagyfokú szolárium használat is. Kialakulásánál kockázati tényezőnek számítanak a gyermekkori hólyagos leégések, a nagyszámú pigmentált anyajegy megléte, a veleszületett anyajegyek, és a családban előforduló melanoma.

Aki részt kíván venni a május 9-13 közötti kampány szűrővizsgálaton, előzetesen a 93/502-000 számon, a kartonozóban kell regisztrálnia, itt kap előzetes időpontot a mindössze 10-15 perces vizsgálathoz.

Az intézmény a hozzá kapcsolódó „Gyógyító eszköztárunk fejlesztése” Alapítvány közreműködésével kanizsai gazdasági társaságoknál is végez kiszállásos melanoma vizsgálatot. Dr Polay József, az alapítvány, egyben a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta, a GE-nél már egészen biztosan lesz a dolgozóknak szervezett, a gyárban lebonyolítandó bőrrák szűrés, de más gazdasági társaságok esetében is tárgyalnak munkaidőben lebonyolítandó vizsgálatról, illetve örömmel fogadják, ha az ezzel kapcsolatos megkereséseket.